Relatietherapie
Zijn jullie op zoek naar relatietherapie in Malden, Mook, Groesbeek of Nijmegen? Lopen jullie elke keer weer vast in dezelfde patronen? Lukt het niet meer om samen tot elkaar te komen? Voelt jullie relatie soms meer als een mijnenveld dan als een veilige plaats om uit te rusten? Wellicht kan relatietherapie jullie helpen elkaar opnieuw te ontdekken en liefdevol te verbinden.
Sinds 2011 werk ik als relatietherapeut. Mijn achtergrond als psycholoog en coach en mijn ervaring in het individueel begeleiden van mensen, gebruik ik ook in relatietherapie. (Voor meer over Maartje Roeterdink, lees hier.) Alles wat ons raakt heeft met ons eigen individuele ‘verhaal’ te maken. En juist in de intieme relatie worden we zo geraakt door de ander. Een gezonde stabiele relatie gaat vaak helemaal niet vanzelf maar is iets waar je energie en aandacht in investeert.
Meld je aan voor een relatie-intakegesprek
Situaties, patronen en overtuigingen
Soms zijn er dingen gebeurd die tussen jullie in zijn komen te staan. Een partner die dingen heeft verzwegen, of een relatie met iemand anders is aangegaan. Het krijgen van kinderen, ziekte of het verliezen van werk. Dit zijn allemaal situaties die jullie relatie behoorlijk onder druk kunnen zetten.
Vaak zijn er pijnlijke gedragspatronen ontstaan. Bijvoorbeeld iemand die altijd rationeel reageert terwijl jij je emoties wilt delen. Of een partner die afwijzend is terwijl jij juist zo’n behoefte hebt aan contact en verbinding. Of je merkt dat je heel aanvallend reageert en steeds verder van elkaar verwijderd raakt. (Meer over patronen staan verderop in deze tekst.)
Bij de pijnlijke patronen hoort ook een pijnlijke overtuiging. Bijvoorbeeld: “Ik ben niet goed genoeg”, “ik ben niet belangrijk”, “er is geen ruimte voor mij”, “ik tel niet mee”, of “ik sta machteloos, ik heb geen keuze”. Het aan het licht brengen van deze overtuigingen werkt vaak heel verhelderend en helend. Er achter komen dat de ander niet ’tegen jou’ is maar dat die een pijnlijke overtuiging met zich meedraagt die niks met jou te maken heeft, is heel belangrijk. Dan komt er ruimte voor empathie, begrip, verzachting. Dan kan ook de heling beginnen van het contact.
In relatietherapie werken we op deze verschillende niveaus van situaties, patronen en overtuigingen. We kijken dus naar de concrete situatie (bv. invloed van familieleden, kinderen, geheimen), naar de ingesleten gedragspatronen (bv. aanvallen – terugtrekken) en naar de onderliggende pijnlijke overtuigingen c.q. individuele behoeftes (bv. “Ik voel me niet gehoord.” / Behoefte om echt gehoord te worden).
Patronen in relaties, hoe werkt dat eigenlijk?
Volgens psychologe Sue Johnson zijn er terugkerende negatieve communicatiepatronen in partnerrelaties. In haar boek ´Houd me vast´ beschrijft zij de drie patronen, die denk ik voor de meeste mensen heel herkenbaar zijn:
De eerste noemt zij ´zoek de boef´ waarbij het stel elkaar over en weer verwijten blijft maken en elkaar de schuld geeft van hun gevoel van verlies van verbinding. Je kunt het ook ´aanvallen-aanvallen´ noemen.
Het tweede patroon heet ´protestpolka´, maar je kunt het ook ´eisen-terugtrekken´ noemen. De één wil meer contact, vanwege een verlies van verbinding, en gaat dit bij de ander claimen of eisen. De andere partij voelt zich onder druk gezet, heeft het gevoel verstikt te worden door de ander en trekt zich terug in zijn of haar eigen ruimte/schulp.
Het derde patroon heet ´verstijf en vlucht´ ofwel ´terugtrekken-terugtrekken´. Dit is vaak een fase waarin het tweede patroon niet werkte en mensen besloten hebben hun eigen gevoelens en emoties in de ijskast te zetten. Het kan dan voelen alsof je allebei op je eigen eiland leeft.
Bijna iedereen zal in zijn relatie weleens in een dergelijk patroon terecht komen. Echter, het zal zich afwisselen met ´veilige´ liefdevolle periodes. Eigenlijk zijn we vaak op zoek naar dat veilige gevoel in de relatie. En dit is volgens Sue Johnson terug te voeren op de kindertijd, waarin een veilige hechting cruciaal is voor het overleven. Voor zorg, voedsel, onderdak en liefde is een kind totaal afhankelijk van de opvoeder. Als volwassene dragen we deze basale overlevingsstructuren nog in ons. Dus kan het zeer bedreigend voelen, ook voor een volwassene, als het veilige contact verstoord wordt.
Hoe stap je nu uit zo´n patroon?
In het aanvallen, eisen of terugtrekken proberen we onszelf vaak te beschermen tegen een eventuele kwetsing. Maar juist in dit beschermen, gooien we eigenlijk een ´muur´ op in het contact. De ander kan je niet meer bereiken in je hart als daar een muur voor staat.
Dus heel wezenlijk in de relatietherapie is het ontdekken en erkennen van jouw ´muur´, jouw manier van jezelf beschermen. En dan gaan we kijken wat er achter die muur gebeurt. Vaak komen we dan bij de meer kwetsbare gevoelens en de pijnlijke overtuigingen (hierboven ook beschreven), zoals: het gevoel hebben er alleen voor te staan, of het gevoel hebben dat je niet serieus wordt genomen door de ander.
Samen gaan jullie leren hoe je deze meer kwetsbare gevoelens kunt herkennen in jezelf en dit kunt communiceren naar de ander op een open wijze. Op die manier kun je weer een veilig contact met elkaar opbouwen en de patronen en ´muren´ steeds meer loslaten.
Hoe gaat dit allemaal praktisch in zijn werk tijdens relatietherapie?
De sessies zullen in eerste instantie gezamenlijk plaatsvinden. Soms zullen we later in het proces ook nog individuele sessies hebben. Dit is bedoeld om persoonlijke thema´s uit te diepen en te verwerken.
Het aantal sessies verschilt enorm per stel. Soms ronden we het na 4 sessies al af, en soms zijn er wel 12 sessies nodig. Het effect van de therapie hangt sterk samen met de bereidheid om er samen écht voor te willen gaan in de relatie.
Zoek jij relatietherapie bij een psycholoog in Malden, Mook, Groesbeek of Nijmegen, neem dan contact met mij op.
Neem contact op