Reacties

Reacties van Cliënten

“Het meest veranderd is het stuk bewustwording. Ik denk nu niet meer ‘Wat kan er allemaal gebeuren?’, dat is veranderd naar ‘Wat doet het met mij?’ Bewustwording van wat eronder ligt, waaróm ik me me zo voel in bepaalde situaties. Daardoor kan ik er iets mee. Doordat ik mijn gevoel helderder heb gemaakt, kan ik er op acteren. Bijvoorbeeld door te zeggen wat ik er van vind. Te doen en zeggen wat ik wil. En erbij stilstaan wat ik voel. Ik focus me nu meer op mijn gevoel dan mijn gedachtengang. Ik durf nu te voelen. Het gevolg hiervan is dat ik me meer geaard voel, stevig in mijn schoenen. Een gevoel van: Dit is wie ik ben van binnenuit.” Simone, 31 jaar, projectcoördinator

“Het traject heeft gebracht dat ik dingen wel anders doe. Ik voel mijn grenzen eerder en word er beter in om ze ook aan te geven. Ik kan nu zeggen ‘dit is niet hoe ik het wil, ik wil het anders.’ Hier heb ik op mijn werk behoorlijk mee geoefend. Daardoor gaan dingen niet ‘wringen’ in mezelf en heb ik beter contact met bijv. mijn cliënten. Ook ben ik niet meer zo afwachtend in hulp vragen. In een lastige situatie ben ik eerder van mijn werk weggegaan en heb meteen een vriendin gebeld. Eerder zou ik dit niet hebben gedaan en mijn eigen behoefte hebben overgeslagen. Ik heb nu meer focus op mezelf en vraag mezelf af: ‘Wat is mijn behoefte?’. Ik geef meer aandacht aan ‘kleur bekennen’ en mezelf kwetsbaar opstellen. Ik ben me bewuster van wat ik doe en waarom.” Kim, 41 jaar, zorgmedewerker

“Waar ik het meeste aan heb gehad is het hele inzicht. Heel veel dingen zijn duidelijk geworden, ik ben veel dingen gaan begrijpen. Ik ben me bewust geworden van hoe ik bepaalde dingen deed. Van vroeger. Omdat ik me er nu bewust van ben, helpt het me om het anders te doen. Ik wilde bijvoorbeeld altijd mijn zin, vond dat ik gelijk had en dat ik het wel allemaal alleen kon. Ik bleef daar in hangen. Nu ben ik meer gaan overleggen thuis. Ik zit er ook niet meer zo ‘bovenop’ thuis, houd vaker mijn mond. Ik blijf dan even stil. Ook probeer ik vaker de ander aan te raken, een arm om de ander heen te slaan. Ik doe dat nu veel bewuster. Dat is fijn en de band wordt beter. Eerder had ik bij zo’n (ZKM) traject gedacht: Nee, dat is niks voor mij. Maar achteraf is het heel goed geweest. Het zou voor veel meer mensen goed zijn.” Suzanne, 53 jaar

“Het Leider van je leven-traject heeft mij het inzicht gebracht dat ik elke keer iets voor een ander deed, ‘de wonden zalfde’ van anderen. Ik dacht voorheen vaak ‘arme ander’ en dan had ik het al gedaan (voorzien in de behoefte van de ander). Nu denk ik eerst: Wil ik dit? Wat heb ik nodig? Ik herken het, ik denk na en maak een bewuste keus. Nu voel ik dat ik regie heb. Als ik nu niet de regie voel, voelt het gelijk slecht. Ik was in het verleden conflict vermijdend, conflict deed pijn. Ik wilde daar uit blijven. Nu ga ik het aan. Ik kies nu voor mezelf. Ik kijk nu veel meer naar mezelf dan naar de ander. Nu ben ik er. Ik voel kracht in mijn buik. Wat me het meest heeft geholpen ben jij (Maartje). Om met iemand te spreken die heel open is en het zelf ook herkent. Ik voelde: Alles mag er zijn. Niks was negatief en slecht. Je zei niet wat ik moest doen. Ik kwam zelf tot de inzichten.” Francina, 56 jaar, werkzaam in de zorg

“Wat het meest veranderd is in mijn leven na het volgen van het ZKM-traject is dat duidelijk is geworden wat ik als persoon nodig heb om in harmonie te komen. Plicht, stress, teveel verantwoordelijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid, zorgen, verdriet, teleurstelling, gevangen zijn in je eigen bestaan, voorbij gaan aan je eigen gevoelens, jezelf op de laatste plaats zetten……Door het met Maartje bespreekbaar te maken, op een rijtje te zetten, het van meerdere kanten te bekijken, het uitkristalliseren van mijn eigen behoefte en waardes, heeft tijdens een grote ommezwaai in mijn leven ervoor gezorgd dat de weg vrij is om een toekomst aan te gaan vanuit totale vrijheid en harmonie met mezelf. “Time to change”, “There must be another way”, Take your time to heal yourself”, “Enjoy your stay on earth”. Het zijn uitspraken die alles zeggen over de “ride” die ik tijdens het ZKM traject ervaren heb. Het luisterend oor van Maartje, haar manier van intunen op mijn ervaringen, op mijn eigen tempo de sessies volgen, het in kaart brengen van wat er in het rugzakje zat, hoofdthema’s eruit halen. Daardoor kan ik nu veel beter zien wat ik als mens nodig heb. Waar ik gelukkig van word. Maar ook wat mijn valkuilen zijn. Er is een fundament gelegd vanwaar er een harmonieuzer en gelukkiger leven mogelijk is. Mijn energie stroomt weer, ik slaap erg goed en lang tegenwoordig, ik ben blij dat ik er mag zijn! Het was een fijn traject om samen met jou, Maartje te doen. Ik voelde een fijne connectie tussen ons. Iedere keer ging ik graag naar je toe. Het was hard werken om doorgrondend bezig te zijn. Je liet me plaatsen zien (in mijn belevingswereld) waar ik zelf soms niet geweest was, of die ik niet onder ogen wilde komen. Toch voelde dat veilig en nodig om tot verbetering te komen. Dankjewel voor al je geduld, inzet en kundigheid. Het was super om met je samen te “werken”. Je hebt me een heel stuk verder gebracht. Met jouw adviezen kan ik zonder vrezen de toekomst aan!” Myranda

“Wat het meeste heeft geholpen was de sessie over het ziekenhuis (operatie). Door te duwen (een lichaamsgerichte oefening) heb ik letterlijk iets van me afgeduwd. Het was een moment waarna ik weer dóór kon. Wat het meeste is veranderd is dat er meer bewustzijn is gekomen. Ik ben me vaker bewust van de situatie. Er is niet/minder het apathische, afwezige. Ik merk dat in de dagelijkse dingen thuis. Bijvoorbeeld als de kinderen uit school komen vertellen ze het verhaal aan ons samen en niet alleen richting mijn vrouw. Ik doe letterlijk meer mee. Mijn vrouw vraagt mij meer om hulp en ik bied zelf meer hulp aan. Het meest blij ben ik met het niet meer aan de zijlijn staan. Het voelde bij jou als een hele vertrouwde omgeving, ik kon mezelf zijn, ik kon me uiten. Ik hoefde niet terughoudend te zijn.” Anoniem, nov 2021

“In mijn werk maar ook in mijn privé leven liep ik steeds tegen dezelfde dingen aan. Ik merkte dat dominante mensen mij erg van mijn stuk kunnen brengen. Het is een terugkerend thema in mijn leven. Ik ben een hoogopgeleide vrouw met een goede baan, een lieve partner, een mooi gezin en genoeg sociale contacten. Op mensen kom ik over als een zelfverzekerde, sterke vrouw. Toch voelde ik mij van binnen soms juist heel onzeker en snel van mijn stuk gebracht. Ook was ik vaak heel erg druk bezig, vooral met het zorgen voor anderen; bijvoorbeeld mijn kinderen. Uiteindelijk heb ik voor mezelf een plan kunnen maken en ben ik in actie gekomen. Het lukte me om mijn patronen te doorbreken en successen te boeken! Het thema “loslaten” bleek voor mij een issue te zijn maar nu kan ik mijn kinderen van 13 en 16 echt beter loslaten. Ook ben ik beter opgewassen tegen dominante mensen. Ik durf hen gewoon te zeggen wat ik denk en vind. Ik voel me niet meer verantwoordelijk voor wat ze er dan van vinden. Voordat ik bij Maartje kwam, had ik al verschillende coachtrajecten achter de rug maar nog nooit kwam iemand zo dichtbij als zij. Dankjewel Maartje! Ik voel me weer in regie over mijn eigen leven en dat voelt echt bevrijdend.” Anoniem, feb 2021

“Ik heb je vanaf het begin ervaren als prettig, zacht en warm in het contact. Je hebt me geholpen op een ander pad te leren vertrouwen, het pad van het hart. Het pad dat niet (alleen) overdenkt, piekert, analyseert, maar voelbaar is. Hierbij maakte je me steeds bewust van signalen, sensaties, die zich in het lijf afspelen, dichtbij. Deze leren voelen, herkennen, omschrijven, echt contact mee maken.. in zowel beeld, woord en door het spiegelen van mijn lichaamstaal. Je hielp me een kijkje te nemen in gewenste situaties en daarmee samengaande gevoelens, waardoor het vertrouwen groeide in en naar het pad. Ik durfde echt eerlijk te zijn naar mezelf en daarmee naar de ander. Je wist me zo te bevragen, dat ik mezelf door mijn eigen (ant)woorden wist op te tillen. Dat het zo voelt, open en zo waar! ” Anoniem, maart 2020

“Ik voel me (bij afronding van het traject) 10 x beter dan de eerste keer hier. Toen ik hier voor het eerst kwam was het een wirwar in mezelf, nu staat alles weer helder in de kast. Ik heb alles kunnen zeggen tegen jou. Dat was heel erg fijn, het bracht duidelijkheid voor mezelf. Je benoemde ook eigen dingen, dat maakte het persoonlijker. Het gaf me het gevoel dat ik gehoord werd. Je gaf goede tips, bijvoorbeeld over hoe te staan. Ik ga nu anders staan in het contact, bewuster, steviger, meer voorbereid. Ik voel me nu sterker en kan makkelijker praten over bepaalde zaken. Je bent leuke vrouw en ik voelde me erg op m`n gemak bij je.” Harm, oktober 2019

“Voor mij is er veranderd dat ik nu zelfverzekerder ben, me vrijer voel en meer aan mezelf denk. Waar ik het meest aan heb gehad is de magneet figuurtjes (een groot bord met uitleg over menselijk gedrag), en een hele goede uitleg. Ik vond je een hele fijne rustige psycholoog, ik voelde me op mijn gemak, net een vriendin waar ik koffie mee dronk.” Gertrud

“Mijn wens was zelfkennis opdoen. Dat is gelukt. Ik heb ontdekt dat ik hoogsensitief ben en heb dat kunnen accepteren. Ik heb gezien wat de gevolgen er van zijn en heb ermee leren omgaan. Dat heeft mogelijkheden gecreëerd. Ik kan ervaringen sneller afsluiten en gevoelens loslaten. Extreme beelden op tv kan ik makkelijker loslaten bijvoorbeeld, zonder ze te hoeven relativeren. Ik besef en accepteer dat ik er toch niets aan kan doen.
Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. Het meest had ik aan het samen praktisch in kaart brengen, hoe ik mij krachtig kan voelen. Het maken van de visie (is de praktische weergave van de ontwikkelpunten) is me het meest bijgebleven. Daar kan ik iets mee op lange termijn.
Wat het meest is veranderd, is dat ik veel positiever ben. Mensen zien dit ook aan me. Ik heb energie en straal dat uit. Ik heb zin in de toekomst. Maartje, ik ben je dankbaar.”
Bas

“Ik ben zekerder geworden en makkelijker voor mezelf. Ik zie alles niet meer zo zwart en ben minder chagrijnig. Ik toon weer meer belangstelling voor anderen en heb meer lol in het leven gekregen. Het meeste heb ik gehad aan het praten en door de dingen die jij vertelde, zien dat dingen heel anders kunnen. Daarnaast was het zo dat ik hier alles kon zeggen en niet hoefde te denken dat iets stom of raar was wat ik zei. Het was gezellig.”
Henk

“Ik wil je nogmaals bedanken voor je hulp de afgelopen jaren. Mijn
oorspronkelijke vraag was om ‘wat lichter door het leven te gaan’ en
‘wat liever/makkelijker voor mezelf te zijn’. De gesprekken die we
gevoerd hebben, hebben mij erg geholpen. Ik heb onder andere geleerd
dat ik niet alleen een controleur ben, dat is slechts één
onderdeeltje van mij. Het heeft ervoor gezorgd dat ik inderdaad wat
makkelijker voor mezelf ben geworden. Totaal onverwacht maar hetgeen
me het meest geraakt heeft was de voorlaatste sessie. Het was erg
heftig maar je hebt ervoor gezorgd dat ik weer met een fijn gevoel
terug denk aan mijn overleden tante. Ik mis haar nog steeds maar de
fijne herinneringen zijn terug.
Ik ben er van overtuigd dat ik een fijner mens geworden ben, niet
alleen voor mezelf maar ook voor de mensen om me heen. 
Maartje, dank je wel. Ik heb het hele traject als prettig en bijzonder
ervaren.”
Suzanne

“De grootste verandering is dat ik uit mijn schulp ben gekomen. Dat ik ben gaan staan voor wie ik zelf ben. Ik dácht eerst dat ik deed wat ik wilde, maar ik besef dat ik nu écht doe wat ik wil. Het gevolg is dat er geen hectiek is, maar rust van binnen. Daarnaast merk ik dat ik meer begrijp van de emoties van andere mensen. Ik ben meer open.” 
Anoniem

“Wat het meest is veranderd is dat ik nu stevig op de grond sta. Dat ik
echt dingen uit mezelf kan doen. Op het werk gooi ik mijn agenda leeg en
neem ik extra tijd als dat nodig is. Thuis, als er drukke tijden
aankomen, neem ik bv. een dag vrij om rust te creëren en de drukte door
te komen. Wat mij hielp waren de dingen van vroeger naar boven halen. Te
kijken: waar komt het vandaan? Verder gaf je mij het vertrouwen dat ik
alles kon zeggen.”
Anoniem

“Dat er geluisterd werd zonder dat iemand een mening had, daar heb ik het meeste aan gehad. Ik kon mijn verhaal kwijt en kon er zelf achter komen wat voor mij goed is. Dat jij (Maartje) waar nodig was ook sturing gaf- “nu is het mooi geweest, nu gaan we het daar over hebben”-, was ook van belang. Ik reageer nu minder overhaast, kies meer voor mezelf en ben bedachtzamer. Ik kan nu blij zijn met alleen zijn.”
Anoniem

De meest concrete verandering voor mij is dat ik weer vanuit mijn gevoel beslissingen neem, in plaats van alleen met mijn verstand. ‘Wat zegt mijn gevoel?’ is een belangrijke vraag voor me nu. Ik voel me relaxter, meer ontspannen en ik hoef niet meer zo te vechten. Ik neem makkelijker mijn rust door bijvoorbeeld ’s ochtends muziek te luisteren. Het plaatje van de ZKM-cirkel maakte veel helder voor me. Daarnaast het plaatje/de tekening die ik zelf heb gemaakt (Visie van de gewenste situatie). Dat helpt om veranderingen in praktijk te brengen. De liefde in mezelf herkennen was ook belangrijk.”
Anoniem

“Het meeste heb ik gehad aan het doorvragen. De vragen die je stelde gingen dieper dan je uit jezelf doet. Dat maakte emoties los en zette me aan het denken. Ik ben er nu actiever mee bezig om het (het uitgaan van de relatie) een plek te geven. Het is niet alleen meer huilen en klaar. Er gebeurt meer dan dat, ik kan het nu verwerken.” 
Anoniem

Aan het einde van de relatietherapie:
Hij: “Het meeste heb ik gehad aan het ‘8-je’ (tekening over patronen in communicatie). Dat je ziet dat je bezig bent met muren opbouwen. Het besef dat je een verdieping ‘lager’ moet gaan, moet kijken waar bepaalde gevoelens vandaan komen. Het weten waar iets vandaan komt over en weer en dat daar oude pijnen onder liggen.” 
Zij: “De spiegel die je me voorhield, daar heb ik het meeste aan gehad. Dat ik terug moet naar mezelf. Eerst legde ik het bij de ander neer. Ik heb nu leren kijken naar wat er bij mezelf aan de hand is. Luisteren naar elkaar. Hij kreeg ook de kans zijn verhaal te doen, daardoor weet ik nu wat er speelt bij hem. We hebben door de gesprekken meer diepgang gehad. We zijn meer van elkaar te weten gekomen waarom iemand zo doet en voelt.” Anoniem

“Nu (na het traject) zit ik veel beter in mijn vel. Ik kan dingen beter ‘handelen’ en weet dat het niet altijd aan mij ligt, dat dingen niet altijd mijn schuld/ mijn fout zijn. Wat hielp was om jou mee te laten kijken in mijn geschiedenis. Dan komen de knelpunten naar voren. Je hebt me inzicht gegeven, het besef dat ik meer weerwoord mag geven, meer voor mezelf mag kiezen.”
Anoniem

“Wat er het meest voor mij is veranderd sinds de gesprekken, is de manier waarop ik met mijn gevoelens omga. Waar ik voorheen totaal niet wist wat ik met mezelf aanmoest als ik mij ‘niet prettig’ (verdrietig/boos/teleurgesteld) voelde en ik me daardoor alleen en onbegrepen voelde, probeer ik nu voor mezelf na te gaan wat het precies is dat ik voel, waar dat door komt en of ik er iets mee wil/kan doen. Vóór de gesprekken dacht ik dat mijn grootste belemmering was dat ik niet met anderen over mijn gevoelens kon praten, maar de echte reden dat ik eenzame gevoelens had, was dat ik mezelf niet begreep. Nu ik mezelf beter begrijp, besef ik me dat ik niet overal met mensen over hoef te praten: het belangrijkst is nu dat ik met mezelf op één lijn zit en juist hierdoor vind ik het makkelijker om (op momenten dat ik het wel zinvol of prettig acht) met anderen te praten.”
Anne

“Waar ik het meeste aan heb gehad, waren de tips die je me gaf. Eerst nadenken en tot 10 tellen voordat je iets zegt en niet gelijk ‘er bovenop vliegen’. Belangrijk was dat je me hebt laten inzien dat je eerst naar jezelf moet kijken, dat de schuld niet altijd bij een ander ligt. Ik merk dat ik een stuk rustiger ben geworden en besef dat dingen niet altijd kunnen gaan zoals ik wil. Ik probeer wel situaties te veranderen, maar ik kan niet méer doen dan mijn best. Ik kan me daar nu ook bij neerleggen, als het niet loopt zoals ik wil. Tenslotte heeft het besef dat ik er niet alleen voor sta, veel impact gehad.”
Melissa

Wat fijn was, is dat we hebben gezocht naar waar de klacht eigenlijk vandaan komt. Dat ik kon begrijpen waar de gevoelens vandaan kwamen, dat we daarvoor terug moesten naar de kindertijd. Het is nu gemakkelijker om mijn gevoelens te begrijpen, om er mee om te gaan en om ze te accepteren. Wat het meest is veranderd is dat ik me niet meer schuldig voel naar andere mensen toe over bepaalde keuzes die ik maak. Die keuzes had ik waarschijnlijk niet gemaakt als ik me niet sterker had gevoeld en als ik nog bezig zou zijn geweest met wat anderen van mij vinden. Ik ben nu iets aardiger voor mezelf ten aanzien van gevoelens die ik voel en die ik voorheen ‘kinderachtig’ vond.
Marieke

Wat het meest is veranderd sinds het traject is dat er nu een bepaalde rust is. Dat de gehaastheid en bewijsdrang eruit is. Pittige situaties op het werk kan ik nu plaatsen. Voorheen betrok ik het op mezelf en was ik misschien gevlucht. Nu betrek ik het niet meer op mezelf. Het teruggaan naar waar de klacht vandaan komt is me het meest bijgebleven. Ik weet nu dat het gevoel van niet goed genoeg zijn niet waar is. Dan gaat er een wereld voor je open.
Esther

Het meest heb ik gehad aan jou, aan het totaalpakket. Je methodiek sluit aan bij mij  en hoe je zelf in het leven staat sluit aan bij mij. Dat is het allerbelangrijkste. Ik blijf nu bij mezelf. Ik ben me ervan bewust dat deze mezelf een hele andere is dan van waaruit ik handelde. Ik kan nu echt mijn eigen energie voelen. Concreet houdt dit in dat ik voor mezelf op kan komen. Dat ik de moed heb om initiatief te tonen, om aan dingen te denken die ik niet voor mogelijk hield. Ik zie nieuwe kansen en durf afscheid te nemen van oude waarden en schijn-veiligheden. Het was prettig dat er gaandeweg steeds meer ervaringen/stukken bijkwamen, en dat hier ook ruimte voor was.
Roy

Het meeste heb ik gehad aan dat jij helemaal neutraal naar de situatie kijkt en invalshoeken hebt waar ik nooit bij stil heb gestaan. De relatie tussen mijn emoties en het verleden, dat waren voor mij eye-openers. Daarnaast het vertrouwen dat je alles kunt zeggen en dat je niet oordeelt, dat is ook prettig.
Guillaume

Wat het meest is veranderd is dat ik nu liefde voor mezelf voel. Hierdoor ben ik afgevallen, voel ik me gelukkiger, stralender en stabieler. Ik kan beter grenzen stellen in het contact met anderen en laat de verantwoordelijkheid daar waar die hoort (ik leg het terug i.p.v. dat ik me verantwoordelijk maak). Ik kan zelfs mijn hart weer open stellen voor iemand en neem mezelf daarbij in acht. De werkwijze vond ik verhelderend. Het letterlijk in kaart brengen van mijn verhaal in kernzinnen maakte dat ik het helder kon zien. Het werd me duidelijk hoe mijn gedrag in elkaar stak, waardoor ik het snap en sneller zie. Voorheen was het troebel voor me, alsof ik in een roes zat. De dingen zijn nu helder. Ik vond het een super traject en ben je heel dankbaar.
Angelo

Door de gesprekken heb ik inzichten gekregen, Maartje liet zien dat ik dingen vanuit een ander punt kon bekijken door ‘de rollen eens om te draaien’. Ook heb ik de vrijheid gekregen om zelf dingen te ontdekken. Door de rust, de pure aandacht en doordat Maartje zich verdiepte in mijn verhaal heb ik antwoorden gevonden die ik ergens al wist, maar nu ontdekt konden worden. Wat met name is veranderd is dat ik uit de negativiteit kon stappen doordat ik gezien heb dat ik mijn gevoelens kan delen met anderen. Dat gevoelens delen geen zwakte is, maar een kracht.
Anoniem

Toen ik hier in het begin kwam zat ik in een dal, in een neerwaartse spiraal. Door de gesprekken hier, het leren relativeren en met name voor mezelf leren opkomen, ben ik in een spiraal naar boven terecht gekomen. De test die we hebben gedaan, heeft de meeste impact gehad omdat het extra duidelijk werd hoe ik reageer. De grootste verandering zit in het voor mezelf opkomen, en daar ook vrede mee hebben. Daarnaast kan ik nu keuzes maken en daarachter blijven staan i.p.v. er over twijfelen. Ik heb de gesprekken als heel prettig ervaren en ik heb er veel aan gehad.
Anoniem

Het meeste heb ik gehad aan het stap voor stap kijken naar wat er überhaupt allemaal is gebeurd en het uitdiepen hoe ik me daarbij gevoeld heb. Het was goed om te zien hoe ik zo ben geworden zoals ik was. Ik snapte eerst niet waar mijn negatieve gevoel vandaan kwam, nu zie ik dat ik met bepaalde ervaringen van vroeger meer zat dan ik dacht. Ik snap nu waarom ik zo streng voor mezelf geworden ben. Wat het meest veranderd is, is dat ik nu weer zin heb in dingen. Dat ik er nu minder moeite voor hoef te doen, dat ik niet meer na hoef te denken om iets te gaan doen. Ik heb ook niet meer van die negatieve gedachtes zoals ‘ik heb nergens zin in’ of ‘het zit me allemaal niet mee’. De doelen die we in het begin hebben gesteld, is ook datgene wat nu veranderd is. Het traject was voor mij goed en positief.
Jamilla

Ik heb een andere manier van denken geleerd. Ik heb het nu bijna meteen door als ik negatief ga denken, ik ben me nu meer bewust van mijn gedachten en zie dat de negatieve gedachten vaak nergens op slaan. Ook kan ik mezelf nu beter neerleggen bij hoe de situatie is, en ik neem mezelf minder kwalijk. Ik wilde leren omgaan met het gevoel van leegte en eenzaamheid in mezelf en heb nu geleerd dat ik mezelf kan ‘opvullen’. Ik voel me nu vrolijker met mijn werk en vrienden en ben minder met mezelf bezig. Al met al ben ik heel blij met het traject.
Anoniem

“Ik heb handvatten gekregen; als je bewust wordt waarom je dingen doet, zoals je ze doet, dan kun je veranderen. Doordat het nu duidelijk is, kan ik meer vanuit mijn kernkwaliteiten functioneren.”
Anoniem

“Ik vond het traject heel leuk om te doen, erg prettig om je verhaal te delen zonder daar een etiket goed of slecht voor te krijgen. Ik heb het meest gehad aan het helder krijgen van mijn gedragspatronen. En ook: de schaamte voelen. Het mag er zitten, het is ok. Van daaruit kun je gaan bouwen. Ik ben nu meer naar buiten gericht en kan daardoor meer rust in mezelf creëren. Ik heb Maartje als zeer prettig ervaren, je biedt de ruimte, een luisterend oor, zonder oordelen. Door dit proces ben ik veel meer in het hier en nu bezig.”
Anton

“Ik heb het verleden nu eindelijk een plekje kunnen geven dankzij Maartje. Daarnaast heb ik meer zelfvertrouwen gekregen.”
Anoniem

“Wat mij het meest is bijgebleven is het letterlijke opschrijven: dit heb ik gedaan en gevoeld. Het onder ogen zien van de realiteit. Dit maakte emoties los. Ik zie nu dat niet alles meer ‘mijn schuld’ is. Het was prettig om mijn verhaal te doen en dat er niet iemand met een beoordeling klaar staat. Al met al was het een hele fijne
ervaring, ik heb er geen moment spijt van gehad.”
Evelien

“Ik vond het traject eigenlijk heel prettig. Het ging allemaal vanzelf, er kwam vanzelf naar boven wat belangrijk was voor mij. Het mooie van het traject is: het mag er allemaal zijn, het is niet goed, het is niet fout. Dit vond ik positief. Opvallend vond ik dat je toch vrij snel resultaat ziet, omdat het echt iets van jezelf is, herken je het. Je begrijpt dingen beter, ook uit het verleden. Dat dat je manier was om te overleven. Omdat je jezelf minder veroordeelt om wat je doet, komt er ruimte. Ik kan mijn dilemma’s nu delen met andere mensen omdat ik zelf accepteer dat ik dingen op een bepaalde manier doe. Daardoor durf ik meer mezelf te zijn. Ik durf nu dingen te delen, wat ik in het verleden niet durfde. Dit doe ik zowel in mijn werk als projectleider als in mijn relatie. Beweging komt dan vanzelf. Er is nu meer rust, ik kan meer achterover leunen. Ik ben wat gemakkelijker, sta minder op scherp.”
René

“Door voice dialogue kan ik nu veel meer mijn eigen mogelijkheden zien. Mijn vertrouwen in eigen kunnen is echt gegroeid doordat het beperkte zelfbeeld dat ik in de loop van mijn leven had opgebouwd sterk is gerelativeerd. Manier van begeleiden is respectvol en betrokken, heel fijn.”
Jo

“Wat mij is bijgebleven is dat ik erachter ben gekomen hoe ik op dingen reageer en waarom. De inzichten die ik kreeg tijdens de gesprekken. Ik ben nu meer met mijn emoties bezig. Ik sta meer in contact met mijn emoties en ik heb meer zelfkennis gekregen door de gesprekken. De manier van begeleiden is erg persoonlijk, je gaat samenwerken. Dat sprak mij erg aan.”
Anoniem

“Ik heb er veel van opgestoken; door de interactie en de gesprekken met Maartje als coach ben ik tot conclusies gekomen. Het was echt samen onderzoeken. Op die manier kom je er zelf achter.”
Anoniem

Laat jouw reactie achter