Praktijk is verhuisd naar Malden

Praktijk is verhuisd naar Malden

Beste mensen, sinds november 2022 is de praktijk verhuisd naar Malden, adres: Zwerfkei 9.

Na 11 jaar in Wijchen te hebben gewerkt, was het tijd voor een nieuwe stap én een nieuwe plek. Je bent van harte welkom op de nieuwe locatie!

Hartelijke groet,

Maartje Roeterdink

Alles verandert..tips voor omgaan met corona

En dan verandert alles..

Het zijn roerige tijden. Iedereen merkt nu de effecten van de corona pandemie.

Onrust, angst en onzekerheid. Aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

Eigenlijk verandert alles de hele tijd. In ons lichaam, het weer, de seizoenen, producten, alles verandert de hele tijd van vorm. Alleen door onze gewoonte patronen en structuren lijkt dat soms niet zo. Deze patronen geven ons houvast en orde. Maar nu is verandering ‘in our face’.

Persoonlijk merk ik op dat het een heel proces is, het omgaan met dit virus.

Eerst dacht ik: het zal allemaal wel meevallen. Dan komt het besef: dit is serieuzer dan gedacht. Dan ook de ontreddering.. hoe ga ik dit allemaal oplossen? De kinderen thuis, een leeglopende praktijk. Geen idee hoe lang dit gaat duren. En dan ook steeds het nieuws over het virus. Hoe meer ik daarnaar kijk, hoe onrustiger ik word.

Een paar dingen heb ik opgemerkt die mij nu helpen en ik deel ze met jullie. Wellicht helpt het iemand.

  • Kijk maximaal 1 à 2 keer per dag het nieuws. Door de onrust zag ik mezelf steeds meer op mijn telefoon het nieuws checken. Dit maakt de geest onrustig! Een avond geen nieuws breng echt rust. Het virus blijft toch nog wel even, dus steeds nieuws bekijken is echt niet nodig.
  • “When you can’t go outside, go inside.” Deze tekst kwam ik op internet tegen (ik heb geen bronvermelding). In de zin van, je aandacht op je innerlijk richten. Ik vond hem heel mooi en helpend. Het is een bijzondere, uitzonderlijke periode. Er wordt van ons gevraagd om weinig tot geen contact met andere mensen te hebben. We kunnen niet uit eten of naar een café. Wat kun je doen met al die tijd?

Ga eens mediteren.

Of haal diep adem.

Focus op het hier en nu.

Ga lekker in de zon zitten.

Concentreer je op je lichaam en laat je gedachten los.

  • Concentreer je op compassie en liefde voor alle mensen die lijden. Het is nu heel belangrijk om niet in je angst te ‘schieten’. Liefde is een grote tegenkracht tegen angst. Je kunt denken aan een persoon van wie je heel veel houdt en die liefde uitbreiden naar andere mensen, bijvoorbeeld de zorgverleners, zieken en overledenen van het virus. Dit opent je hart en het geeft lucht en ruimte.

Ik wens iedereen veel gezondheid toe. Gezondheid van lichaam én van geest. Voor iedereen die zich eenzaam voelt of angstig wens ik sowieso dat dit snel voorbij gaat. Maar het zal zeker voorbij gaan. Focus op al het positieve dat in je leven is!

Hartelijke groet,

Maartje Roeterdink

P.s. Ik geef nu video sessies. Het gaat echt goed, beter dan gedacht! Ik heb tot nu toe positieve reacties van de mensen die een video sessie hebben gehad. Mocht je hier behoefte aan hebben, schroom niet om contact op te nemen.

P.p.s. Ik denk eraan om een gratis spreekuur te geven in deze corona periode. Voor iedereen die een vraag heeft op psychologisch/coachingsvlak. We kunnen dan een minuut of tien/vijftien kosteloos met elkaar praten over jouw vraag. Mocht je hier interesse in hebben, reageer dan op dit bericht.

 

De Innerlijke Criticus

De Innerlijke Criticus

Laatst werd ik weer eens aangevallen door mijn eigen Innerlijke Criticus. Ben je bekend met de IC? Het is dat deel van ons dat zegt: Je kunt het niet, je doet het verkeerd, pas op, verberg jezelf etc. innerlijke criticusNa de prachtige Empowerment Dag van 30 augustus besloot mijn IC weer eens op visite te komen. Ik vond het geen aangenaam bezoek. Ik voelde weer hoe agressief de IC is naar mijzelf. Hoe die het plezier wegneemt, het innerlijk vuur dempt. Hoe die het positieve afbreekt.

Nou is het mijn persoonlijke missie om alles in mijzelf aan te kijken, hoe moeilijk ook. Ik geloof dat dat de enige weg is naar werkelijke bevrijding.

Dus, na een tijd ben ik ermee gaan zitten. Ik voelde me zwak en kwetsbaar. Toen gebeurde er iets moois. Eerst had ik bijna niet eens energie om ermee te zitten (De IC is een enorme energie-slurper). Toen deed ik een meditatie. In die meditatie zat het beeld van vuur. Na een tijdje voelde ik weer wat kracht terugkomen in mijn lijf. Alsof ik de IC kon trotseren. innerlijke criticusIk kon in gedachten de IC bestrijden met een liefdevolle, vurige tegenkracht. Toen kreeg ik het beeld dat het liefdevolle vuur de IC omver hakte met een zwaard. Ik weet het, best een heftig beeld. Maar ik besefte en ik vóelde, wat de Innerlijke Criticus zegt is niet waar.

Daarna kreeg ik een soort innerlijke energie-explosie. Ik kreeg het heel heet. Daarna zag ik een beeld van een super kwetsbaar wezentje in mezelf. Een wezentje dat heel teruggetrokken was en vroeg om bescherming. Het enige dat ik toen wilde doen was dat wezentje koesteren. Het zachtheid, liefde en aandacht geven.
Na die meditatie was de Criticus eindelijk vertrokken (na een bezoek van 3 dagen).

Wat laat dit zien? Ik denk dat we allemaal innerlijke kwetsbaarheden hebben. En we hebben allemaal geleerd hoe we deze kwetsbaarheid kunnen beschermen. Maar meestal dient de ‘oude’ bescherming ons niet meer.

De Criticus was een oude bescherming. De échte bescherming was het contact kunnen maken met de onderliggende kwetsbaarheid en daarvoor zorgen. Het contact kunnen maken met wat er is, komt van een heel ander niveau. Vanuit de helderheid en liefde van het hart. Van daaruit kan het transformeren.

Het is een heel persoonlijk verhaal dat ik deel hierboven. Niet per se makkelijk om te delen. Maar ik hoop dat het iets laat zien. Een weg om meer te worden wie je echt bent en minder gedomineerd te worden door zo’n positie als de Innerlijke Criticus.
Kun jij opmerken wanneer er een ‘oude beschermer’ op visite komt? Een ‘Vechter’ of een ‘Innerlijke Criticus’ of een ‘Ja-zegger’/ een ‘Pleaser’. Misschien is het bij jou een ‘Dominant’ deel of juist een ‘Onderdanig’ deel. Of een deel dat zich ‘Onzichtbaar’ maakt. Al deze delen zijn niet wie we werkelijk zijn.
Hoe vaker we contact maken met wat er onder zo’n deel zit, hoe dichter we uitkomen bij ons hart.

Voice Dialogue

Vanuit de Voice Dialogue bestaat het idee dat we allemaal uit verschillende ‘delen’ bestaan. Bijvoorbeeld, ‘de harde werker’, ‘de rationele overweger’, de ‘spontane’, de ‘pleaser’. Of ‘de twijfelaar’, de ‘dader’ of ‘het slachtoffer’. Of de ‘innerlijke criticus’. Het zijn allemaal innerlijke posities die we gedurende de dag ervaren. Vaak gaat dit onbewust. Ineens ben je aan het pleasen of ineens doe je iets spontaans. Die stemmen ‘worden’ jou als het ware. Heel handig, het helpt ons om te functioneren.

Alleen sommige delen of stemmen zijn iets minder aangenaam. Meestal komen mensen in coaching of therapie omdat ze ergens vanaf willen. Ze willen van de onaangename ‘stem’ af. Heel belangrijk is om te onderzoeken wat de werkelijke functie is van het deel. Het deel te respecteren en niet weg te sturen. Bijvoorbeeld: de innerlijke criticus probeert te beschermen tegen kwetsbaarheid. Dat is de functie. De manier en de inhoud waarop die dat doet, zijn echter zeer onaangenaam. Het is dus belangrijk de inhoud niet te geloven. Maar de functie wel te respecteren.

Op een dieper niveau zijn de stemmen eigenlijk helemaal niet interessant. Het enige dat werkelijk telt is datgene dat alle stemmen kan overzien. In VD wordt dit de ‘Aware Ego’ genoemd. Dat deel van ons dat wakker is. Wakker in de zin van aanwezig. Het deel dat zich bewust is van de stemmen en daardoor kan kiezen.

Eigenlijk probeer ik in mijn sessies altijd de ‘Aware Ego’ of het ‘Bewuste Zelf’ aan te spreken. Omdat, zoals ik in eerdere blogs al schreef, Vrijheid ontstaat vanuit Bewustzijn.

Heel vaak zijn we helemaal niet ‘Aware’, maar zijn we juist ‘Asleep’. We handelen op de automatische piloot, vanuit aangeleerde gedragingen die ooit adaptief waren maar nu vooral hinderlijk.

Kun jij wakker worden? Kan jouw ‘Aware Ego’ groeien? Jazeker. Let meer op je binnenwereld. Op je lichaam, je sensaties en emoties. Als je die gaat opmerken wordt je steeds wakkerder. En dan krijg je steeds meer invloed op jezelf.

Succes!

P.S. Er is een heel mooi boek over de Innerlijke Criticus. Het heet “De innerlijke criticus ontmaskerd” geschreven door Hal en Sidra Stone.

P.P.S. Sommige mensen richten hun kritiek meer op anderen dan op zichzelf. Dit ‘deel’ wordt ook weleens ‘De Rechter’ genoemd. (Meer hierover in het bovenstaand genoemde boek)

Het verleden bepaalt onze toekomst, of niet?

Bepaalt het verleden onze toekomst?

In mijn therapie-opleiding leerde ik iets heel interessants. Het ging over hoe het kind leert over de wereld. Ieder kind komt in een omgeving (ouders, cultuur, school) en gaat leren. Leren, spelen, leren; dat is wat kinderen doen. Ieder kind heeft een ‘map maker’. Dat betekent zoiets als: ‘degene die in kaart brengt hoe het werkt’.
bewustzijnDie ‘map maker’ of kaartmaker die brengt dus regels in kaart. Maar dan natuurlijk met de logica van het kind.
Een voorbeeld: “De wereld is een veilige plek.” Dat is iets dat je (onbewust) leert over de wereld als je veilig opgroeit. Zo’n regel neem je mee en bepaalt voor een groot deel hoe jij de wereld ervaart.
Of: “Er is geen steun voor mij.” Dat is een regel die ik regelmatig hoor in mijn praktijk. Iets dat ooit geleerd is.

Regels en reacties
Bij de regel hoort ook een reactieEen reactie is dan een gevolg van een regel. Een reactie kan zijn: ‘kunnen ontspannen’ of een besluit ‘ik los het zelf wel op’.
Deze regels en de reacties vormen uiteindelijk hoe jij reageert op de wereld. Ze bepalen hoe gelukkig of ongelukkig jij je voelt. Daarom is het belangrijk om hier bewust van te zijn.

Een voorbeeld hoorde ik van Maya Angelou, een Amerikaanse schrijfster. Zij vertelde dat ze op 7,5 jarige leeftijd verkracht werd. Een vreselijke gebeurtenis. Ze had de naam van de man verteld aan haar broertje. De man werd opgepakt. Na 1 dag werd hij vrijgelaten en iemand heeft hem toen doodgeschopt. Een heel traumatische gebeurtenis. Haar regel werd: “Mijn stem kan doden.” (De logica van het kind, zij had immers verteld wie het had gedaan) Haar reactie was: ‘Niet meer praten.’ Dit (toen nog) meisje heeft vijf jaar (!) niet gepraat.

De kracht van regels en reacties is dus heel groot! Het beïnvloedt ons enorm.

Bewustzijn geeft je een keuze

In een onbewuste staat (in de zin van onbewust van welke regels en reacties jij hebt), waarin de meeste mensen leven, heb je weinig invloed op je wereld. Je leeft gewoon uit wat je hebt geleerd.
Ik zie bewustwording echt als dé sleutel om te kunnen kiezen. Om weer invloed te hebben i.p.v. geleefd te worden door je verleden.

Dus: Bepaalt het verleden onze toekomst? Ik denk ja & nee. Het vormt ons, zeker. Maar met de kracht van bewustzijn kunnen we langzaamaan nieuwe keuzes gaan maken, nieuwe regels vormen en nieuwe reacties wakker maken.

Empowerment dag

bewustzijnOver precies 1 week, vrijdag 30 augustus, organiseer ik een Empowerment dag. Ik heb nog een aantal plekken vrij!

Wat is dat, een Empowerment dag?

Empowerment betekent voor mij, innerlijk leiderschap. Het vermogen om bewuste keuzes te maken zodat het leven je niet ‘overkomt’ maar dat je zelf stuurt. Empowerment komt uit échtheid & authenticiteit. Als kracht vanuit die plek komt is dat iets heel anders dan: verharden, stoer doen etc.

Veel mensen hebben de neiging om zichzelf kleiner te maken dan een ander, om (te veel) te ‘pleasen’, veel uit te stellen of om niet voor zichzelf op te komen. Herken jij je hierin? Het kan leiden tot uitputting, een gevoel van machteloosheid, te weinig tijd voor jezelf of lichamelijke (stress) klachten!

Dan is het tijd voor meer bewustzijn en om zelf weer leider te worden van je leven!

Meer informatie vind je hier.

Wil je meedoen, stuur dan een bericht terug met jouw naam, adres, telefoonnummer en woonplaats. Locatie: De Poort in Groesbeek, 9.30-17.00 uur, incl. heerlijke lunch. Heb je vragen, mail mij dan voor meer informatie.

Voel je vrij om deze e-mail door te sturen naar familie, vrienden, collega’s en anderen.

Hartelijke groet!

Maartje Roeterdink

Moed of Comfort-Zone

Moed of Comfortzone

Laatst vroeg ik een cliënt om de weg van moed te tekenen en de weg van de comfortzone. Letterlijk, op papier. En dan te kijken waar je uit komt. uit je comfortzoneDit leverde een confronterend beeld op. De weg van de comfort-zone leidde tot burn-out of een slechte gezondheid. De weg van moed leidde tot durven ontvangen en ontspannen. Ik denk dat meer mensen deze 2 wegen kennen.. Alleen kom je op de weg van moed altijd angsten tegen. Die angsten kunnen je zo weer terugwerpen in de weg van de comfort-zone. Op de weg van de comfortzone ligt ook angst, alleen wordt die minder zichtbaar omdat je de ‘bekende weg’ kiest. De kunst is om met je angst ‘in de hand’  te blijven lopen op de weg van moed.

uit je comfortzone stappenIn mijn eigen leven wordt ik iedere dag weer uitgenodigd om te kiezen. Voor moed, of voor mijn comfortzone. Recent heb ik besloten dat ik mijn bedrijf wil laten groeien omdat ik zelf gegroeid ben. Ik heb een business coach in de arm genomen om me hierbij te helpen. Om mijn droom echt serieus te nemen. Voor mij is dit een enorme stap, die écht uit mijn comfortzone ligt. Ik voelde een hoop angst en gewiebel in mezelf (doe ik het wel, doe ik het niet?). Uiteindelijk ben ik blij dat ik de stap heb gezet en voor moed heb gekozen (waarbij angst heel duidelijk een metgezel is!).

Vandaag las ik een mooie tekst/ gedicht over moed die ik hier graag deel:
‘Het zaad kan niet weten wat er gaat gebeuren, het zaad heeft nooit de bloem gezien. En het zaad kan niet eens geloven dat het de mogelijkheid heeft een prachtige bloem te worden. De reis is lang en het is altijd veiliger niet aan die reis te beginnen, want het pad is onbekend, er zijn geen garanties. Er kunnen geen garanties zijn. De reis kent duizend-en-een gevaren, vele valkuilen-en het zaad is veilig, het zit verscholen in een harde kern. Maar het zaad doet zijn best, het spant zich in; het laat de harde schil los die voor zijn veiligheid zorgt, het komt in beweging. Meteen begint de strijd: het gevecht met de grond, met de stenen, met de rotsen. En het zaad was heel hard en het jonge plantje is heel zacht, er dreigen vele gevaren.
Het zaad liep geen gevaar, het zaad had duizenden jaren kunnen overleven, maar het jonge plantje staat bloot aan allerlei gevaren. Toch gaat het plantje op weg naar het onbekende, naar de zon, naar de bron van het licht; het weet niet waarheen of waarom. Het te dragen kruis is zwaar, maar het zaad is bezeten van een droom en komt in beweging. Het pad voor de mens is hetzelfde. Het is moeilijk begaanbaar. Er is veel moed voor nodig.’
(tekst komt van Osho)

Reminder Empowerment dag op 30 augustus. Tot 23 juli kun je je inschrijven met korting voor een ‘early bird’ ticket. Dus wees er snel bij!
Voor meer informatie, klik HIER. Stuur mij een e-mail terug als je mee wilt doen. Of stuur het door aan familie, vrienden, collega’s of kennissen waarvan je denkt dat het ze zou interesseren.

Vakantie
Mijn vakantie is inmiddels al begonnen! Tot de 22e juli is de praktijk gesloten. Mijn vervanger is Mirjam Zoestbergen , 06–41841639 of mirjam@reflection-action.nl. Mocht het nodig zijn is zij voor consulten bereikbaar.

Vanaf 10 juli is Doreth Hamers, mijn assistent, bereikbaar voor het maken of verzetten van afspraken. Tel.nr.  06 – 50298810 of doreth@roeterdinkcoaching.nl.

Iedereen een fijne vakantie gewenst!

Hartelijke groet,

Maartje Roeterdink

Ik zeg maar niks

Ik zeg maar niks

Als kind was ik vaak stil. Vaak toonde ik mijn mening niet. Ik weet niet precies waar en hoe ik dat geleerd heb. Last heb ik er wel van gehad. Ik kan me een vakantie herinneren met een vriendin. We gingen interrailen in Zweden. Die vakantie liep ik totaal vast omdat ik mezelf niet goed kon uiten. Het lukte me niet om aan te geven wat ik graag wilde doen, wat ik niet fijn vond etc. Het werd dan ook niet de meest gezellige vakantie. Samen hebben we toen bedacht om een dagelijks ‘uit-uurtje’ in te lassen waarin we alles wat we moeilijk vonden, ergernissen en de fijne dingen naar elkaar uitspraken. Ze is nog steeds een hele goede vriendin van mij en het heeft toen voor mij echt een begin gemaakt in mijn uitingsherstelproces (mooi scrabble- woord ;-)).

Ik deel dit omdat het afgelopen jaar voor mij echt in het teken heeft gestaan en staat van: Uiten. uitenMet een hoofdletter U omdat ik meer en meer zie hoe ontzettend belangrijk en bevrijdend het is om te uiten. En soms ook moeilijk en teleurstellend. Vorige maand heb ik een heel inspirerend weekend gehad (o.a. met een zweethut, heel intensief!) waarin ik in staat was om mij totaal zonder rem, te uiten en te laten zien. Dat was een heel bijzondere ervaring voor mij. Het maakt voor mijn gevoel steeds meer de weg vrij om écht te laten zien wat er in mij leeft.

Simpel

Ook zie ik de andere kant ervan in mezelf. Ik kom er steeds meer achter dat angst de motor is achter niet uiten. Angst dat ik me aan zou stellen, of dat de ander boos wordt of mij op een bepaalde manier gaat zien (bijv. “Ze denkt alleen aan zichzelf”). Maar die angst gaat dus allemaal over de ander, de reactie, het beeld dat iemand van mij heeft etc. Maar als ik het heel simpel maak, en puur volg wat mijn innerlijk mij aangeeft, is er die impuls om iets te zeggen of te vragen. Zo was ik laatst ziek. Mijn man zou een weekend weggaan. Moeilijk vond ik het om te uiten: “Kun je dit weekend thuisblijven, dat zou ik heel fijn vinden.” Gelukkig heb ik de angst niet laten leiden en het tóch gevraagd. En het was zo fijn dat er dat weekend zorg was voor mij!

In mijn praktijk zie ik veel mensen die moeite hebben om zich te uiten. En ook zie ik dat doorgaans, als ze dat meer gaan doen, hun levensgeluk toeneemt. Ook al is het ongemakkelijk, moeilijk en uit een comfort zone. Sommige mensen uiten zich juist te snel en te veel. Alleen komt dit dan vaak niet zozeer diep uit hun binnenste. Soms is het een afweer, een ‘muur’ om te zorgen dat ze niet gekwetst raken door een ander.

Kwetsbaar uiten

uiten

De binnenkant wordt zichtbaar 🙂

Uiten kan dus heilzaam zijn. Het kan ook een afweer zijn. En soms, is stilte júist de beste keuze. Bijvoorbeeld als uiten alleen maar de pijnpunten versterkt. Dat je elkaar de grond in ‘uit’ en in een pijnlijke neerwaartse spiraal komt. Met ‘modder gaat gooien’ naar elkaar. Ik denk dat het sleutelwoord kwetsbaarheid is. Als je het gevoel hebt dat je jezelf écht openstelt terwijl je jezelf uit. Vanuit openstellen, je échte binnenwereld tonen. Volgens mij ben je dan op de goede weg.

Herken jij je hierin?

Fijne feestdagen

Hele fijne feestdagen gewenst! Ik wens iedereen veel geluk, gezondheid, liefde en ontwikkeling toe voor het nieuwe jaar.

Tips voor vergoedingen

In deze periode heb je nog de kans om je (aanvullende) zorgverzekering aan te passen. Voor een overzicht van de vergoedingen voor psychosociale therapie (waar mijn sessies onder vallen), zie hier: Vergoedingen 2019

Hartelijke groet,

Maartje Roeterdink

Interview TV en Radio Wijchense Omroep

Tienjarig bestaan onder de aandacht!

Afgelopen week werd ik vereerd door een bezoek van de Wijchense Omroep. Ze hebben een mooi TV-item gemaakt over het tienjarig bestaan van mijn praktijk.

Vind je het leuk om het filmpje te zien? Zie hieronder:

 

Op zondag 4 november was ik ook nog te gast in het radioprogramma Wijchen Centraal. Hieronder staat het interview. Veel luisterplezier:

Heel feestelijk voor mij en mijn praktijk. Bedankt Wijchense Omroep!

Hoera! Praktijk bestaat 10 jaar

10 jaar 

coachpraktijkHet was 9 september 2008. Met knikkende knieën stond ik bij de Oranjesingel in Nijmegen. Dit was de dag dat ik me ging inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het was een spannend moment. Er was een deel van mij dat zeker wist: “Dit is je passie. Het is nu de tijd om wat je geleerd hebt naar buiten te brengen. Dit is wat je écht wil doen!” Maar er was ook een ander deel dat van binnen riep: “Wat ga je nou weer doen! Doe het niet! Straks kun je het niet. Wat zal iedereen ervan vinden? Verstop je maar achter een struik. Daar is het veilig.” Moed en Angst. Ze voelden allebei waar. Maar ze hadden een hele andere boodschap. Gelukkig had ik ervaring opgedaan met Voice Dialogue. Een methode waarbij je werkt met innerlijke ‘stemmen’ of delen. Een methode die je bewust maakt van die verschillende delen. Daardoor kon ik de verschillende stemmen waarnemen, ik kon ze horen, maar ik wás ze niet. Er zat ruimte tussen mijzelf en de twee delen Angst en Moed. Dat was mijn ‘redding’; doordat er ruimte was, kon ik een keuze maken. Een vrije keuze. Ik herinner me dat ik de beide delen bij de arm nam en Angst toesprak vanuit die ruimte: “Ik hoor je angst, ik neem je serieus, dank dat je me wilt beschermen. Maar.. ik ga het toch doen.”

Toen zat ik daar in zo’n kantoortje met de KvK-medewerker. Hij vroeg naar mijn verwachte omzet. Ik had geen idee.. Geen idee wat er allemaal zou komen. Maar stap voor stap kwam ik verder.

10 jaar latercoachpraktijk
Uiteindelijk ben ik nu gegroeid naar een bloeiende coachpraktijk! Wat ben ik blij dat ik die stap genomen heb. Inmiddels heb ik 358 cliënten mogen begeleiden. Heb ik een fijne plek in Wijchen gevonden. Ik kan dat doen wat voor mij het meest zinvol voelt.

Hoera!

Om het tienjarig bestaan van de coachpraktijk te vieren heb ik de website in een nieuw jasje laten steken en een logo laten maken. Verder krijgen alle cliënten die nu in de praktijk komen een klein cadeautje! Het ontwerp is gedaan door Studio Joris Budel.

Ik geloof dat als we voor Moed durven kiezen, we de wereld een stukje mooier kunnen maken. Maar..als Angst ons toch leidt, kunnen we mild zijn naar onszelf.

Hartelijke groet!

Maartje Roeterdink

Groei door belemmering

Groei door belemmering

persoonlijke groeiMijn man groeit graag munt. Lekker voor in de thee. Een tijdje hadden we een moestuin. De munt groeide en groeide daar uitbundig. Wat een sterk plantje. Toen de moestuin te veel werk bleek, ging hij binnen munt groeien achter het keukenraam. Deze muntplant ontwikkelde zich heel anders dan de muntplant buiten. Buiten had de munt een dikke taaie stengel, maar binnen bleef het een zacht, zwak stengeltje.

Is het met mensen niet net zo? Als we voor weer, wind en regen ofwel de uitdagingen van het leven komen te staan worden we sterker dan als alles z’n gangetje gaat en we niet worden uitgedaagd.

Vaak komen mensen bij mij in een ‘crisis’. Alles stort zogezegd in. Door terugkerende pijnlijke emoties, keuzes gebaseerd op angst, een gebrek aan zelfvertrouwen of andere zaken kunnen we een hopeloos gevoel krijgen. En toch, het biedt een opening naar sterker worden, een taaiere stam ontwikkelen. Diepere wortels groeien. Net als het muntplantje. Zo bezien hebben we tegenslagen eigenlijk ‘nodig’ voor persoonlijke groei en om vollediger te worden. Maar soms, als je middenin zwaar weer zit en je ‘stengel’ breekt bijna, dan voelt het natuurlijk anders.

‘Munt-ervaring’
Solliciteren was voor mij zo’n ‘munt-ervaring’. Een aantal jaar geleden, voor ik mijn praktijk startte, was ik werkloos. Ik solliciteerde een slag in de rondte. Ik kwam regelmatig wel op gesprek, maar kreeg dan te horen dat ik niet genoeg ervaring had, te ‘licht’ was voor de functie, niet commercieel genoeg, niet dit genoeg, niet dat genoeg. En toén, opeens werd ik voor 2 banen tegelijk aangenomen. Hoera!! Ik was zo gelukkig. Na al dat geploeter, al die afwijzingen, wilden ze me ineens hebben. Maar het lot keerde zich. Ineens gingen allebei de banen niet meer door. Ze trokken zich allebei terug. Ik was echt van slag. Mijn stengeltje voelde heel wiebelig.

Toch, diep van binnen had ik een helder verlangen om dat wat ik had geleerd te delen en in praktijk te brengen en met name, om anderen te helpen zich te ontwikkelen. Ik besloot toen met mijn eigen coachpraktijk te beginnen. Al die afwijzingen versterkten mijn verlangen om toch door te zetten. Maar ik kan je vertellen dat ik me ook regelmatig heel wanhopig voelde in die tijd. Ironisch genoeg kreeg ik kort na de start van mijn praktijk de mogelijkheid om in een hele toffe praktijk te gaan werken met een hele mooie visie. persoonlijke groeiIk besefte toen echter dat ik met mijn eigen praktijk veel meer mogelijkheden zou hebben en vanuit meer kracht zou kunnen werken. Ik liet die kans dus gaan, terwijl ik daar zo lang op gehoopt had. Maar inmiddels was ik doorgegroeid.

Persoonlijke groei gaat altijd door

Laatst kreeg ik een heel inspirerend advies. Een soort van ‘goede voornemens-plus’ dat ik hier graag deel. Het is heel simpel én heel effectief. Want hoe doe je dat nou, werken aan je persoonlijke groei? Een heel simpele regel is: dat wat goed voor je is méér doen en dat wat niet goed voor je is minder doen.persoonlijke groei En hierin een gelofte maken. Je kunt vast een lijstje maken van dingen die niet goed voor je zijn. Bijvoorbeeld te veel pleasen, te veel social media, te veel eten, roken, winkelen, drinken etcetera. Ook kun je dingen noemen die wél goed voor je zijn. Bijvoorbeeld wandelen in het bos, meer tijd voor jezelf/ je familie, mediteren, vaker nee zeggen, zachter zijn voor jezelf/ jezelf verwennen. Kies één punt van het niet goed voor mij-lijstje en doe dat minder en kies één punt van het wel goed voor mij lijstje en doe dat meer. Voor een vast-omlijnde periode. Voor 1 maand bijvoorbeeld. En dan evalueer je na die maand wat het effect was. Concreet kan dat in houden: voor 1 maand mag ik niet meer ’s avonds mijn mail checken (als je dat te veel doet) en spreek ik af dat ik elk weekend een uurtje in het bos ga wandelen. Het werkt nog beter als je je gelofte met iemand deelt want anders is het heel makkelijk om het niet echt serieus te nemen.
Doe je mee :-)?

Artikel/ Interview Hoogsensitiviteit
Tenslotte vind ik het leuk om te delen dat ik een artikel heb geschreven over Hoogsensitiviteit in Keerpunt, een vakblad voor therapeuten. Heb je het idee dat je hooggevoelig bent? Wellicht is dit artikel dan interessant voor jou om te lezen. Ik zou dan met name het deel aanraden na het kopje ‘neurobiologisch’. Hierin interview ik drie cliënten over hun hooggevoeligheid. Dit om meer bewustwording over dit onderwerp te creëren en hopelijk ook meer zelfacceptatie voor de mensen die hooggevoelig zijn.
Het artikel vind je hier: Artikel Hoogsensitief

Een vrolijke nieuwjaarsgroet,

Maartje Roeterdink

Nieuws: Praktijk gaat weer open

Geboorte & praktijk weer open

therapie sessiesOp 15 september was het zo ver: onze prachtige tweede dochter Elise is geboren. Gelukkig is de bevalling en de start voorspoedig verlopen. Mijn verlof loopt nu op zijn eind. Op 5 december gaat de praktijk weer open!

Wil jij graag nog therapie sessies in het oude jaar dan is het raadzaam om gauw een afspraak te maken. De eerste week zit inmiddels al vol.

Tip

Om voor vergoeding van mijn therapie sessies in aanmerking te komen, heb je een aanvullende verzekering nodig voor psychosociale zorg (alternatieve zorg). De zorgverzekering voor 2018 kun je in december nog aanpassen. Dus mocht je de intentie hebben om sessies bij mij te volgen, kan het de moeite waard zijn hier naar te kijken.

Deze link geeft een overzicht van vergoedingen per pakket per verzekeraar voor psychosociale therapie.

Wie weet tot ziens!

Hartelijke groet,

Maartje Roeterdink