Moed of Comfort-Zone

Moed of Comfort-zone

Laatst vroeg ik een cliënt om de weg van moed te tekenen en de weg van de comfort-zone. Letterlijk, op papier. En dan te kijken waar je uit komt. Dit leverde een confronterend beeld op. De weg van de comfort-zone leidde tot burn-out of een slechte gezondheid. De weg van moed leidde tot durven ontvangen en ontspannen. Ik denk dat meer mensen deze 2 wegen kennen.. Alleen kom je op de weg van moed altijd angsten tegen. Die angsten kunnen je zo weer terugwerpen in de weg van de comfort-zone. Op de weg van de comfort-zone ligt ook angst, alleen wordt die minder zichtbaar omdat je de ‘bekende weg’ kiest. De kunst is om met je angst ‘in de hand’  te blijven lopen op de weg van moed.

In mijn eigen leven wordt ik iedere dag weer uitgenodigd om te kiezen. Voor moed, of voor mijn comfort-zone. Recent heb ik besloten dat ik mijn bedrijf wil laten groeien omdat ik zelf gegroeid ben. Ik heb een business coach in de arm genomen om me hierbij te helpen. Om mijn droom echt serieus te nemen. Voor mij is dit een enorme stap, die écht uit mijn comfort zone ligt. Ik voelde een hoop angst en gewiebel in mezelf (doe ik het wel, doe ik het niet?). Uiteindelijk ben ik blij dat ik de stap heb gezet en voor moed heb gekozen (waarbij angst heel duidelijk een metgezel is!).

Vandaag las ik een mooie tekst/ gedicht over moed die ik hier graag deel:
‘Het zaad kan niet weten wat er gaat gebeuren, het zaad heeft nooit de bloem gezien. En het zaad kan niet eens geloven dat het de mogelijkheid heeft een prachtige bloem te worden. De reis is lang en het is altijd veiliger niet aan die reis te beginnen, want het pad is onbekend, er zijn geen garanties. Er kunnen geen garanties zijn. De reis kent duizend-en-een gevaren, vele valkuilen-en het zaad is veilig, het zit verscholen in een harde kern. Maar het zaad doet zijn best, het spant zich in; het laat de harde schil los die voor zijn veiligheid zorgt, het komt in beweging. Meteen begint de strijd: het gevecht met de grond, met de stenen, met de rotsen. En het zaad was heel hard en het jonge plantje is heel zacht, er dreigen vele gevaren.
Het zaad liep geen gevaar, het zaad had duizenden jaren kunnen overleven, maar het jonge plantje staat bloot aan allerlei gevaren. Toch gaat het plantje op weg naar het onbekende, naar de zon, naar de bron van het licht; het weet niet waarheen of waarom. Het te dragen kruis is zwaar, maar het zaad is bezeten van een droom en komt in beweging. Het pad voor de mens is hetzelfde. Het is moeilijk begaanbaar. Er is veel moed voor nodig.’
(tekst komt van Osho)

Reminder Empowerment dag op 30 augustus. Tot 23 juli kun je je inschrijven met korting voor een ‘early bird’ ticket. Dus wees er snel bij!
Voor meer informatie, klik HIER. Stuur mij een e-mail terug als je mee wilt doen. Of stuur het door aan familie, vrienden, collega’s of kennissen waarvan je denkt dat het ze zou interesseren.

Vakantie
Mijn vakantie is inmiddels al begonnen! Tot de 22e juli is de praktijk gesloten. Mijn vervanger is Mirjam Zoestbergen , 06–41841639 of mirjam@reflection-action.nl. Mocht het nodig zijn is zij voor consulten bereikbaar.

Vanaf 10 juli is Doreth Hamers, mijn assistent, bereikbaar voor het maken of verzetten van afspraken. Tel.nr.  06 – 50298810 of doreth@roeterdinkcoaching.nl.

Iedereen een fijne vakantie gewenst!

Hartelijke groet,

Maartje Roeterdink

Ik zeg maar niks

Ik zeg maar niks

Als kind was ik vaak stil. Vaak toonde ik mijn mening niet. Ik weet niet precies waar en hoe ik dat geleerd heb. Last heb ik er wel van gehad. Ik kan me een vakantie herinneren met een vriendin. We gingen interrailen in Zweden. Die vakantie liep ik totaal vast omdat ik mezelf niet goed kon uiten. Het lukte me niet om aan te geven wat ik graag wilde doen, wat ik niet fijn vond etc. Het werd dan ook niet de meest gezellige vakantie. Samen hebben we toen bedacht om een dagelijks ‘uit-uurtje’ in te lassen waarin we alles wat we moeilijk vonden, ergernissen en de fijne dingen naar elkaar uitspraken. Ze is nog steeds een hele goede vriendin van mij en het heeft toen voor mij echt een begin gemaakt in mijn uitingsherstelproces (mooi scrabble- woord ;-)).

Ik deel dit omdat het afgelopen jaar voor mij echt in het teken heeft gestaan en staat van: Uiten. Met een hoofdletter U omdat ik meer en meer zie hoe ontzettend belangrijk en bevrijdend het is om te uiten. En soms ook moeilijk en teleurstellend. Vorige maand heb ik een heel inspirerend weekend gehad (o.a. met een zweethut, heel intensief!) waarin ik in staat was om mij totaal zonder rem, te uiten en te laten zien. Dat was een heel bijzondere ervaring voor mij. Het maakt voor mijn gevoel steeds meer de weg vrij om écht te laten zien wat er in mij leeft.

Simpel

Ook zie ik de andere kant ervan in mezelf. Ik kom er steeds meer achter dat angst de motor is achter niet uiten. Angst dat ik me aan zou stellen, of dat de ander boos wordt of mij op een bepaalde manier gaat zien (bijv. “Ze denkt alleen aan zichzelf”). Maar die angst gaat dus allemaal over de ander, de reactie, het beeld dat iemand van mij heeft etc. Maar als ik het heel simpel maak, en puur volg wat mijn innerlijk mij aangeeft, is er die impuls om iets te zeggen of te vragen. Zo was ik laatst ziek. Mijn man zou een weekend weggaan. Moeilijk vond ik het om te uiten: “Kun je dit weekend thuisblijven, dat zou ik heel fijn vinden.” Gelukkig heb ik de angst niet laten leiden en het tóch gevraagd. En het was zo fijn dat er dat weekend zorg was voor mij!

In mijn praktijk zie ik veel mensen die moeite hebben om zich te uiten. En ook zie ik dat doorgaans, als ze dat meer gaan doen, hun levensgeluk toeneemt. Ook al is het ongemakkelijk, moeilijk en uit een comfort zone. Sommige mensen uiten zich juist te snel en te veel. Alleen komt dit dan vaak niet zozeer diep uit hun binnenste. Soms is het een afweer, een ‘muur’ om te zorgen dat ze niet gekwetst raken door een ander.

Kwetsbaar

De binnenkant wordt zichtbaar 🙂

Uiten kan dus heilzaam zijn. Het kan ook een afweer zijn. En soms, is stilte júist de beste keuze. Bijvoorbeeld als uiten alleen maar de pijnpunten versterkt. Dat je elkaar de grond in ‘uit’ en in een pijnlijke neerwaartse spiraal komt. Met ‘modder gaat gooien’ naar elkaar. Ik denk dat het sleutelwoord kwetsbaarheid is. Als je het gevoel hebt dat je jezelf écht openstelt terwijl je jezelf uit. Vanuit openstellen, je échte binnenwereld tonen. Volgens mij ben je dan op de goede weg.

Herken jij je hierin?

Fijne feestdagen

Hele fijne feestdagen gewenst! Ik wens iedereen veel geluk, gezondheid, liefde en ontwikkeling toe voor het nieuwe jaar.

Tips voor vergoedingen

In deze periode heb je nog de kans om je (aanvullende) zorgverzekering aan te passen. Voor een overzicht van de vergoedingen voor psychosociale therapie (waar mijn sessies onder vallen), zie hier: Vergoedingen 2019

Hartelijke groet,

Maartje Roeterdink

Interview TV en Radio Wijchense Omroep

Tienjarig bestaan onder de aandacht!

Afgelopen week werd ik vereerd door een bezoek van de Wijchense Omroep. Ze hebben een mooi TV-item gemaakt over het tienjarig bestaan van mijn praktijk.

Vind je het leuk om het filmpje te zien? Zie hieronder:

 

Op zondag 4 november was ik ook nog te gast in het radioprogramma Wijchen Centraal. Hieronder staat het interview. Veel luisterplezier:

Heel feestelijk voor mij en mijn praktijk. Bedankt Wijchense Omroep!

Hoera! Praktijk bestaat 10 jaar

10 jaar 

Het was 9 september 2008. Met knikkende knieën stond ik bij de Oranjesingel in Nijmegen. Dit was de dag dat ik me ging inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het was een spannend moment. Er was een deel van mij dat zeker wist: “Dit is je passie. Het is nu de tijd om wat je geleerd hebt naar buiten te brengen. Dit is wat je écht wil doen!” Maar er was ook een ander deel dat van binnen riep: “Wat ga je nou weer doen! Doe het niet! Straks kun je het niet. Wat zal iedereen ervan vinden? Verstop je maar achter een struik. Daar is het veilig.” Moed en Angst. Ze voelden allebei waar. Maar ze hadden een hele andere boodschap. Gelukkig had ik ervaring opgedaan met Voice Dialogue. Een methode waarbij je werkt met innerlijke ‘stemmen’ of delen. Een methode die je bewust maakt van die verschillende delen. Daardoor kon ik de verschillende stemmen waarnemen, ik kon ze horen, maar ik wás ze niet. Er zat ruimte tussen mijzelf en de twee delen Angst en Moed. Dat was mijn ‘redding’; doordat er ruimte was, kon ik een keuze maken. Een vrije keuze. Ik herinner me dat ik de beide delen bij de arm nam en Angst toesprak vanuit die ruimte: “Ik hoor je angst, ik neem je serieus, dank dat je me wilt beschermen. Maar.. ik ga het toch doen.”

Toen zat ik daar in zo’n kantoortje met de KvK-medewerker. Hij vroeg naar mijn verwachte omzet. Ik had geen idee.. Geen idee wat er allemaal zou komen. Maar stap voor stap kwam ik verder.

10 jaar later
Uiteindelijk ben ik nu gegroeid naar een bloeiende praktijk! Wat ben ik blij dat ik die stap genomen heb. Inmiddels heb ik 358 cliënten mogen begeleiden. Heb ik een fijne plek in Wijchen gevonden. Ik kan dat doen wat voor mij het meest zinvol voelt.

Hoera!

Om het tienjarig bestaan van de praktijk te vieren heb ik de website in een nieuw jasje laten steken en een logo laten maken. Verder krijgen alle cliënten die nu in de praktijk komen een klein cadeautje! Het ontwerp is gedaan door Studio Joris Budel.

Ik geloof dat als we voor Moed durven kiezen, we de wereld een stukje mooier kunnen maken. Maar..als Angst ons toch leidt, kunnen we mild zijn naar onszelf.

Hartelijke groet!

Maartje Roeterdink

 

Groei door belemmering

Groei door belemmering

peppermintMijn man groeit graag munt. Lekker voor in de thee. Een tijdje hadden we een moestuin. De munt groeide en groeide daar uitbundig. Wat een sterk plantje. Toen de moestuin te veel werk bleek, ging hij binnen munt groeien achter het keukenraam. Deze muntplant ontwikkelde zich heel anders dan de muntplant buiten. Buiten had de munt een dikke taaie stengel, maar binnen bleef het een zacht, zwak stengeltje.

Is het met mensen niet net zo? Als we voor weer, wind en regen ofwel de uitdagingen van het leven komen te staan worden we sterker dan als alles z’n gangetje gaat en we niet worden uitgedaagd.

Vaak komen mensen bij mij in een ‘crisis’. Alles stort zogezegd in. Door terugkerende pijnlijke emoties, keuzes gebaseerd op angst, een gebrek aan zelfvertrouwen of andere zaken kunnen we een hopeloos gevoel krijgen. En toch, het biedt een opening naar sterker worden, een taaiere stam ontwikkelen. Diepere wortels groeien. Net als het muntplantje. Zo bezien hebben we tegenslagen eigenlijk ‘nodig’ om vollediger te worden. Maar soms, als je middenin zwaar weer zit en je ‘stengel’ breekt bijna, dan voelt het natuurlijk anders.

‘Munt-ervaring’
Solliciteren was voor mij zo’n ‘munt-ervaring’. Een aantal jaar geleden, voor ik mijn praktijk startte, was ik werkloos. Ik solliciteerde een slag in de rondte. Ik kwam regelmatig wel op gesprek, maar kreeg dan te horen dat ik niet genoeg ervaring had, te ‘licht’ was voor de functie, niet commercieel genoeg, niet dit genoeg, niet dat genoeg. En toén, opeens werd ik voor 2 banen tegelijk aangenomen. Hoera!! Ik was zo gelukkig. Na al dat geploeter, al die afwijzingen, wilden ze me ineens hebben. Maar het lot keerde zich. Ineens gingen allebei de banen niet meer door. Ze trokken zich allebei terug. Ik was echt van slag. Mijn stengeltje voelde heel wiebelig.

Toch, diep van binnen had ik een helder verlangen om dat wat ik had geleerd te delen en in praktijk te brengen en met name, om anderen te helpen zich te ontwikkelen. Ik besloot toen met mijn eigen praktijk te beginnen. Al die afwijzingen versterkten mijn verlangen om toch door te zetten. Maar ik kan je vertellen dat ik me ook regelmatig heel wanhopig voelde in die tijd. Ironisch genoeg kreeg ik kort na de start van mijn praktijk de mogelijkheid om in een hele toffe praktijk te gaan werken met een hele mooie visie. munt-stevigIk besefte toen echter dat ik met mijn eigen praktijk veel meer mogelijkheden zou hebben en vanuit meer kracht zou kunnen werken. Ik liet die kans dus gaan, terwijl ik daar zo lang op gehoopt had. Maar inmiddels was ik doorgegroeid.

 

 

Groeien gaat altijd door
Laatst kreeg ik een heel inspirerend advies. Een soort van ‘goede voornemens-plus’ dat ik hier graag deel. Het is heel simpel én heel effectief. Want hoe doe je dat nou, groeien? Een heel simpele regel is: dat wat goed voor je is méér doen en dat wat niet goed voor je is minder doen.doelen En hierin een gelofte maken. Je kunt vast een lijstje maken van dingen die niet goed voor je zijn. Bijvoorbeeld te veel pleasen, te veel social media, te veel eten, roken, winkelen, drinken etcetera. Ook kun je dingen noemen die wél goed voor je zijn. Bijvoorbeeld wandelen in het bos, meer tijd voor jezelf/ je familie, mediteren, vaker nee zeggen, zachter zijn voor jezelf/ jezelf verwennen. Kies één punt van het niet goed voor mij-lijstje en doe dat minder en kies één punt van het wel goed voor mij lijstje en doe dat meer. Voor een vast-omlijnde periode. Voor 1 maand bijvoorbeeld. En dan evalueer je na die maand wat het effect was. Concreet kan dat in houden: voor 1 maand mag ik niet meer ‘s avonds mijn mail checken (als je dat te veel doet) en spreek ik af dat ik elk weekend een uurtje in het bos ga wandelen. Het werkt nog beter als je je gelofte met iemand deelt want anders is het heel makkelijk om het niet echt serieus te nemen.
Doe je mee :-)?

Artikel/ Interview Hoogsensitiviteit
Tenslotte vind ik het leuk om te delen dat ik een artikel heb geschreven over Hoogsensitiviteit in Keerpunt, een vakblad voor therapeuten. Heb je het idee dat je hooggevoelig bent? Wellicht is dit artikel dan interessant voor jou om te lezen. Ik zou dan met name het deel aanraden na het kopje ‘neurobiologisch’. Hierin interview ik drie cliënten over hun hooggevoeligheid. Dit om meer bewustwording over dit onderwerp te creëren en hopelijk ook meer zelfacceptatie voor de mensen die hooggevoelig zijn.
Het artikel vind je hier: Artikel Hoogsensitief

Een vrolijke nieuwjaarsgroet,

Maartje Roeterdink

Nieuws: Praktijk gaat weer open

Geboorte & praktijk weer open

babyOp 15 september was het zo ver: onze prachtige tweede dochter Elise is geboren. Gelukkig is de bevalling en de start voorspoedig verlopen. Mijn verlof loopt nu op zijn eind. Op 5 december gaat de praktijk weer open!

Wil jij graag nog een afspraak in het oude jaar dan is het raadzaam om gauw een afspraak te maken. De eerste week zit inmiddels al vol.

Tip

Om voor vergoeding van mijn sessies in aanmerking te komen, heb je een aanvullende verzekering nodig voor psychosociale zorg (alternatieve zorg). De zorgverzekering voor 2018 kun je in december nog aanpassen. Dus mocht je de intentie hebben om sessies bij mij te volgen, kan het de moeite waard zijn hier naar te kijken.

Deze link geeft een overzicht van vergoedingen per pakket per verzekeraar voor psychosociale therapie.

Wie weet tot ziens!

Hartelijke groet,

Maartje Roeterdink

 

Inspiratie (over trauma, verslaving, symbiotische relaties)

Zwangerschapsverlof

Vanaf 7 augustus t/m 3 december ga ik met zwangerschapsverlof. Wil je je traject nog afronden voor deze periode of wil je graag nog eens langskomen? Plan dan een sessie in voor deze periode. Daarna kan natuurlijk ook.

Inspiratie

Hieronder heb ik een aantal filmpjes gezet (over psychologische uitdagingen) die ik inzichtelijk vind:
Filmpje over trauma waarin wordt uitgelegd waarom je over sommige reacties geen bewuste controle hebt of waarom je sommige dingen niet kan rationaliseren (het einde van het filmpje is niet zo relevant..). Over de verdere behandeling van trauma wordt overigens niet veel verteld.

Filmpje over verslaving waarin wordt uitgelegd met het experiment ‘Rat Park’ waarom connectie, een gevoel van verbinding met anderen, zo belangrijk is als tegenhanger van verslavingen.

Filmpje over symbiotische relaties, dat zijn relaties waarin je denkt iemand nodig te hebben & hoe je kunt groeien naar heelheid in relaties. Dit is één van mijn favoriete filmpjes :-):

Veel kijkplezier!

Dankbaar

Tenslotte spreek ik graag mijn dankbaarheid uit voor alle mooie sessies die ik de laatste tijd heb mogen geven. Het is zo bijzonder als mensen zich openen, laten raken, mij in vertrouwen nemen. Dat vind ik heel speciaal. Ik zie mensen groeien, hun pijn toelaten, uit hun comfort zone stappen & in hun kracht en de effecten die dat op ieders leven heeft. Ik ben heel dankbaar dat ik dit werk kan doen!

Hartelijke groet,

Maartje Roeterdink

Liefde in de trein

 Liefde in de trein

“Het kwade ontstaat altijd daar waar de liefde tekort schiet.”
Hermann Hesse

Een paar jaar geleden had ik een bijzondere ervaring in de trein. Ik zat in een coupé voor vier personen. Tegenover mij zat een moeder met haar dochter. Omdat ik tegenover ze zat kreeg ik alles mee wat er tussen die twee gebeurde. Het meisje zocht toenadering tot haar moeder. Ze zocht contact. De moeder die reageerde met een chagrijnige, afwijzende reactie. Dit herhaalde zich meerdere keren. Het meisje leek in een worsteling te zitten tussen veiligheid zoeken bij haar moeder en ook afgewezen worden daarin. Omdat het meisje zo aangewezen was op haar moeder, bracht dat haar in een moeilijke positie.

Terwijl ik dat observeerde merkte ik dat mijn hart een beetje ‘brak’. Ik vond het zó pijnlijk om te zien hoezeer het meisje haar best deed en hoezeer de moeder dat afwees. Ik voelde echt mee met het meisje en merkte een oordeel in mezelf opwellen over hoe de moeder zoiets kon doen.

En toen veranderde er iets. Ik keek naar de moeder en dacht: “Hoe kan het gebeuren dat iemand haar eigen kind zo weinig liefde kan geven. Wat is er met deze vrouw gebeurd? Hoe is zij opgevoed?” Ineens zag ik de moeder in een heel ander licht. Ik besefte dat zijzelf ontzettend veel tekort moet zijn gekomen.

compassieIneens voelde ik ontzettend veel liefde in mezelf. Mijn hart ging helemaal open. Ik zag meisje en moeder in een patroon zitten dat heel pijnlijk was. En ik zag dat ze allebei slachtoffer waren van een gebrek aan liefde. Ik heb toen gewenst voor hen dat ze allebei veel liefde mogen ontvangen en hopelijk hun lijden gaan opruimen om tot ander gedrag te komen.

Deze ervaring ben ik nooit vergeten. Het gaat mij er niet om dat negatieve patronen goed gepraat moeten worden. Als je zelf in zo’n patroon zit, moet je daar uit gaan stappen. Bijvoorbeeld door een heel krachtig, uit-liefde-voor-jezelf ‘Nee!’ te zeggen tegen bepaald gedrag. Maar door compassie voor beiden te voelen leek het net alsof ik meer de waarheid kon zien. Ik kon concreet niets voor hen doen op dat moment. Voor mijzelf bracht het wel iets door anders naar ze te kijken. Door zelf naar meer liefde te gaan (mededogen voelen voor beide personen), kon ik het kwade in mezelf (het negatieve oordeel over de moeder) laten gaan.

christmas

Ik wens iedereen fijne, liefdevolle kerstdagen en een vreugdevol 2017 toe. Familierelaties en -patronen komen tijdens de kerstdagen meestal meer naar voren. Kun jij met compassie naar je familieleden kijken? En misschien nog belangrijker, compassievol naar jezelf zijn?

Vergoedingen voor psychosociale therapie 2017

Als je interesse hebt om vergoed te zijn of blijven voor psychosociale therapie (daar vallen mijn behandelingen onder) staat hier het bijgewerkte vergoedingsoverzicht voor psychosociale therapie voor 2017: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychosociale-therapie
Dit is een heel handig overzicht per verzekeraar wat de kosten zijn per pakket en wat je ervoor terug krijgt.

Theatervoorstelling in ‘t Mozaïek ‘Geen Paniek’

Bekende psychiater Bram Bakker en cabaretier Marjolijn van Kooten spelen hun succesvolle psychiatrisch cabaret op zaterdag 28 januari om 20.15 uur in Theater ‘t Mozaïek in Wijchen. Zowel Bram als Marjolijn is bekend met paniek. Marjolijn heeft zelf last van een angststoornis en schiet zelf dus regelmatig in de vlekken en Bram behandelt bekende en onbekende Nederlanders met angstklachten. Het doel van de voorstelling is het taboe op angst doorbreken! Kom genieten van zelfspot, ontroerende liedjes en herkenbare ellende. Gelukkig valt er in de psychiatrie ook veel te lachen! Kaarten reserveren kan via de site: http://bit.ly/2hzyMRb.

Hierbij ook de trailer voor een leuke impressie: https://www.youtube.com/watch?v=JJn7xKhKpBQ.

Kerstsluiting

Van 26 t/m 4 januari is de praktijk gesloten wegens de kerstvakantie.

Artikel over hoogsensitiviteit

Artikel Hoogsensitiviteit 

(Dit artikel staat ook in een andere blogpost van mij, namelijk deze.)
Zelf heb ik een artikel geschreven over Hoogsensitiviteit in Keerpunt, een vakblad voor therapeuten. Heb je het idee dat je hooggevoelig bent? Wellicht is dit artikel dan interessant voor jou om te lezen. Ik zou dan met name het deel aanraden na het kopje ‘neurobiologisch’. Hierin interview ik drie cliënten over hun hooggevoeligheid. Dit om meer bewustwording over dit onderwerp te creëren en hopelijk ook meer zelfacceptatie voor de mensen die hooggevoelig zijn.
Het artikel vind je hier: Artikel Hoogsensitief

Hoogsensitiviteit wetenschappelijk onderzocht

Al een tijd ben ik me aan het verdiepen in het onderwerp hoogsensitiviteit. Nu stuit ik op een interview met klinisch psycholoog Elke van Hoof die hier wetenschappelijk onderzoek naar doet. Een unicum, aangezien het onderwerp hoogsensitiviteit tot nog toe voornamelijk in de alternatieve hoek bleef hangen. Hieronder een stukje uit het interview. Helemaal onderaan staat de link naar het volledige artikel. HSP is de afkorting voor Hoog Sensitief Persoon.

VAN HOOF: Simpel uitgelegd heeft een niet-HSP’er een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Afhankelijk van welke activiteit hij uitvoert, beslist de filter welke informatie er binnenkomt. Die gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. HSP’ers hebben die filter niet: alle prikkels komen op eender welk moment binnen. Over hoe dat precies in zijn werk gaat, bestaat er nog geen solide wetenschappelijk onderzoek. Maar wat we wel zien, is dat de hersenen van HSP’ers onder de fMRI-scanner bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten dan die van de niet-HSP’ers. Dat noemen we diepgaande verwerking. HSP’ers denken dus niet zoals niet-HSP’ers. Hun hersenen functioneren anders. Hoogsensitieve mensen krijgen daardoor vaak te horen dat ze de dingen te complex maken, dat ze veel te ver gaan met hun interpretaties. En omdat ze tot een minderheidsgroep behoren, zijn ze ‘raar’.

Lees hier het hele artikel

 

Werk: Doen wat je droomde

Dromen die uitkomen

In 2002 begon mijn ‘zoektocht naar mezelf’. poppetje-vergrootglasIk studeerde toen psychologie in Nijmegen. Via via had een vriendin van mij een vrouw leren kennen: Ina. Zij deed sessies met kinesiologie en bach-bloesems en een soort gesprekstherapie. Die vriendin had veel aan de sessies, ze voelde zich lichter en blijer. Ik werd nieuwsgierig. Ik had niet het idee dat het slecht met me ging maar ik dacht: “Laat ik toch ook maar eens naar die vrouw gaan.” En dat was een heel goed besluit.

De sessies bij haar waren bijzonder. Zij benoemde dingen over mij die ik nog nooit zo bewust had gezien. Ze ‘zag’ mij echt. Ik bedoel: ze voelde dat ik me erg eenzaam had gevoeld, ze zag mijn donkere dagen zeg maar. En ze erkende het. Vanaf het moment dat ik bij haar kwam begonnen er dingen te veranderen. Ik zal maar zeggen: processen kwamen in beweging. Ik werd me veel bewuster van mijn gedrag, ik kon ineens dingen doorbreken. Ik herinner me dat ik voor mezelf opkwam in de bus, iets dat ik eerder niet gedaan zou hebben. Het was alsof ik door die sessies ‘wakkerder’ werd. Veel meer doorhad en doorzag en daardoor zelf invloed kreeg op mijn leven.

Het was een bijzondere tijd. Zeker omdat ik nog studeerde en veel tijd en ruimte had om mezelf te ontwikkelen. Volgens mij ben ik drie of vier jaar bij haar geweest voor de sessies en gesprekken. Als ik erop terugkijk ben ik nog steeds heel dankbaar voor deze periode en de zelfontwikkeling die toen op gang kwam.

Waarom vertel ik hierover? Ik zat laatst in mijn praktijk te broeden op hoe ik verder wil met mijn werk. Op welke manier ik nieuwe dingen kan ondernemen etc. En toen hoorde ik een stemmetje in mezelf dat zei: “Kijk eens waar je nu bent.” Mindfulness in de praktijk zeg maar ;-). Daar werd ik zo blij van. Het is vrij gebruikelijk en gewoon om altijd maar verder te willen en iets nieuws te doen en vooruit te kijken. Maar O wat is het fijn om te beseffen welke dromen zijn uitgekomen! Dat ik nu een praktijk heb, mensen mag begeleiden naar zelfinzicht en groei, de praktijk zelf heb ingericht, er van kan leven, en ik de werkwijzes kan gebruiken die ik het beste vind.

Terugblik op het begindandelion

Toen dacht ik aan het begin. Alles begint bij een wens. En deze wens begon bij Ina. Op een gegeven moment had ik ook sessies bij Ina’s man. Een hele ervaren coach en zeer lieve man. Ik sprak met hem over mijn studie, afstuderen en toekomst. Hij vroeg me wat ik wilde en ik zei: “Ik wil doen wat jij doet!” Terwijl ik dat uitsprak dacht ik en zei hij ook dat dat nog heel wat ervaring en voorbereiding zou vergen. En nu, ik denk ongeveer twaalf jaar later, is die droom helemaal werkelijkheid geworden.

Zo’n simpele vraag: “Wat wil je?” en zo’n simpel antwoord: “Dat wat jij doet” hebben op mij een grote indruk gemaakt. Door het uit te spreken kreeg het meer betekenis. Het heeft voor een deel bepaald welke richting ik heb gekozen. Destijds vroeg ik me af of dat mij ooit zou lukken. Voor mij is deze droom nu uitgekomen.

Sommige dromen zijn groot en andere klein. Mijn ervaring is dat elke droom die uitkomt een gevoel van vreugde geeft. Sta jij wel eens stil bij jouw dromen die zijn uitgekomen?