Lichaamsgerichte therapie op basis van mindfulness
Bij lichaamsgerichte therapie werken we direct met het lijf. Veel mensen ‘weten’ wel met hun hoofd hoe de situatie in elkaar steekt, maar hun lichaam zegt iets anders. Hier kijken we dus naar de taal van je lichaam. We onderzoeken wat je ervaringen en herinneringen oproepen in je lijf, je emoties en gedachten in dít moment. Deze methode is gebaseerd op mindfulness, dus de aandacht in het hier en nu.
Het mooie is dat het therapeutisch werken hierdoor dieper werkt dan als we alleen ‘praten over’. Je krijgt in het lichaamsgericht werken een ervaring mee in het hier en nu. Bv. “hoe doe ik dat: bij mezelf blijven als mijn baas kritiek op me heeft?” Dan gaan we concrete lichaamsoefeningen doen om te ervaren hoe je dat doet. Bijvoorbeeld het gebruiken van de ademhaling, gronden, letten op je lichaamshouding etc.
Deze methode wordt bij het verwerken van trauma gebruikt maar is vaak ook inzetbaar voor lichtere problematiek zoals het verminderen van stress klachten.
De methode bij lichaamsgerichte therapie gaat uit van drie fasen:
Stabilisatie: hoe breng je jezelf in balans als je overactief (angst, stress, paniek) of juist onderactief (down, lusteloos of depressief) bent? We werken dan met de ademhaling, met gronden, en/of met grenzen leren bewaken. Hierdoor leer je je eigen staat van zijn ´reguleren´.
Verwerking: Bepaalde pijnlijke of traumatische ervaringen geven zetten zich op negatieve wijze vast in jezelf en je lijf. Om verder te komen, moet je deze verwerken. Tijdens de lichaamsgerichte therapie leer je de opgebouwde spanningen van binnen op een gezonde manier te ontladen. Dit doen we door de impulsen van het lijf te volgen en te vertrouwen op de wijsheid van het lichaam om zichzelf te genezen.
Tevens kijken we in deze fase ook naar overtuigingen die je hebt geleerd (vaak in je kindertijd) en zie je hoe die je huidige leven beïnvloeden. Door contact te maken met pijnlijke herinneringen van toen, leer je de overtuigingen transformeren naar een positief, ondersteunend gevoel over jezelf.
Integratie: Dat wat ervaren is in de sessies leer je toepassen in het dagelijks leven zodat je daadwerkelijk kunt veranderen. In deze fase wordt dat wat je hebt geleerd uitgediept en verankerd in je dagelijkse functioneren.
Deze methode is wetenschappelijk onderbouwd en is ontwikkeld door psychologen in de VS. Onderzoek naar de werking van onze hersenen, de emotieregulatie en ons zenuwstelsel ligt ten grondslag aan deze therapievorm. Juist bij trauma is het zenuwstelsel vaak hyperactief. Ook is de amygdala (het angstcentrum in de hersenen) vaak overprikkeld en té actief waardoor men gevaar gaat zien waar het niet is. Deze methode is zo vormgegeven dat ons zenuwstelsel en emotiecentrum in het brein weer tot rust komt.
Voor meer informatie, zie Sensorimotor Psychotherapy Institute.
Past deze mindfulness therapie bij jou en woon je in Nijmegen, Wijchen of Beuningen? Neem dan gerust even contact op met Maartje Roeterdink, coach en psycholoog.
Neem contact op