Alles verandert..tips voor omgaan met corona

En dan verandert alles..

Het zijn roerige tijden. Iedereen merkt nu de effecten van de corona pandemie.

Onrust, angst en onzekerheid. Aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

Eigenlijk verandert alles de hele tijd. In ons lichaam, het weer, de seizoenen, producten, alles verandert de hele tijd van vorm. Alleen door onze gewoonte patronen en structuren lijkt dat soms niet zo. Deze patronen geven ons houvast en orde. Maar nu is verandering ‘in our face’.

Persoonlijk merk ik op dat het een heel proces is, het omgaan met dit virus.

Eerst dacht ik: het zal allemaal wel meevallen. Dan komt het besef: dit is serieuzer dan gedacht. Dan ook de ontreddering.. hoe ga ik dit allemaal oplossen? De kinderen thuis, een leeglopende praktijk. Geen idee hoe lang dit gaat duren. En dan ook steeds het nieuws over het virus. Hoe meer ik daarnaar kijk, hoe onrustiger ik word.

Een paar dingen heb ik opgemerkt die mij nu helpen en ik deel ze met jullie. Wellicht helpt het iemand.

  • Kijk maximaal 1 à 2 keer per dag het nieuws. Door de onrust zag ik mezelf steeds meer op mijn telefoon het nieuws checken. Dit maakt de geest onrustig! Een avond geen nieuws breng echt rust. Het virus blijft toch nog wel even, dus steeds nieuws bekijken is echt niet nodig.
  • “When you can’t go outside, go inside.” Deze tekst kwam ik op internet tegen (ik heb geen bronvermelding). In de zin van, je aandacht op je innerlijk richten. Ik vond hem heel mooi en helpend. Het is een bijzondere, uitzonderlijke periode. Er wordt van ons gevraagd om weinig tot geen contact met andere mensen te hebben. We kunnen niet uit eten of naar een café. Wat kun je doen met al die tijd?

Ga eens mediteren.

Of haal diep adem.

Focus op het hier en nu.

Ga lekker in de zon zitten.

Concentreer je op je lichaam en laat je gedachten los.

  • Concentreer je op compassie en liefde voor alle mensen die lijden. Het is nu heel belangrijk om niet in je angst te ‘schieten’. Liefde is een grote tegenkracht tegen angst. Je kunt denken aan een persoon van wie je heel veel houdt en die liefde uitbreiden naar andere mensen, bijvoorbeeld de zorgverleners, zieken en overledenen van het virus. Dit opent je hart en het geeft lucht en ruimte.

Ik wens iedereen veel gezondheid toe. Gezondheid van lichaam én van geest. Voor iedereen die zich eenzaam voelt of angstig wens ik sowieso dat dit snel voorbij gaat. Maar het zal zeker voorbij gaan. Focus op al het positieve dat in je leven is!

Hartelijke groet,

Maartje Roeterdink

P.s. Ik geef nu video sessies. Het gaat echt goed, beter dan gedacht! Ik heb tot nu toe positieve reacties van de mensen die een video sessie hebben gehad. Mocht je hier behoefte aan hebben, schroom niet om contact op te nemen.

P.p.s. Ik denk eraan om een gratis spreekuur te geven in deze corona periode. Voor iedereen die een vraag heeft op psychologisch/coachingsvlak. We kunnen dan een minuut of tien/vijftien kosteloos met elkaar praten over jouw vraag. Mocht je hier interesse in hebben, reageer dan op dit bericht.