De Innerlijke Criticus

De Innerlijke Criticus

Laatst werd ik weer eens aangevallen door mijn eigen Innerlijke Criticus. Ben je bekend met de IC? Het is dat deel van ons dat zegt: Je kunt het niet, je doet het verkeerd, pas op, verberg jezelf etc. innerlijke criticusNa de prachtige Empowerment Dag van 30 augustus besloot mijn IC weer eens op visite te komen. Ik vond het geen aangenaam bezoek. Ik voelde weer hoe agressief de IC is naar mijzelf. Hoe die het plezier wegneemt, het innerlijk vuur dempt. Hoe die het positieve afbreekt.

Nou is het mijn persoonlijke missie om alles in mijzelf aan te kijken, hoe moeilijk ook. Ik geloof dat dat de enige weg is naar werkelijke bevrijding.

Dus, na een tijd ben ik ermee gaan zitten. Ik voelde me zwak en kwetsbaar. Toen gebeurde er iets moois. Eerst had ik bijna niet eens energie om ermee te zitten (De IC is een enorme energie-slurper). Toen deed ik een meditatie. In die meditatie zat het beeld van vuur. Na een tijdje voelde ik weer wat kracht terugkomen in mijn lijf. Alsof ik de IC kon trotseren. innerlijke criticusIk kon in gedachten de IC bestrijden met een liefdevolle, vurige tegenkracht. Toen kreeg ik het beeld dat het liefdevolle vuur de IC omver hakte met een zwaard. Ik weet het, best een heftig beeld. Maar ik besefte en ik vóelde, wat de Innerlijke Criticus zegt is niet waar.

Daarna kreeg ik een soort innerlijke energie-explosie. Ik kreeg het heel heet. Daarna zag ik een beeld van een super kwetsbaar wezentje in mezelf. Een wezentje dat heel teruggetrokken was en vroeg om bescherming. Het enige dat ik toen wilde doen was dat wezentje koesteren. Het zachtheid, liefde en aandacht geven.
Na die meditatie was de Criticus eindelijk vertrokken (na een bezoek van 3 dagen).

Wat laat dit zien? Ik denk dat we allemaal innerlijke kwetsbaarheden hebben. En we hebben allemaal geleerd hoe we deze kwetsbaarheid kunnen beschermen. Maar meestal dient de ‘oude’ bescherming ons niet meer.

De Criticus was een oude bescherming. De échte bescherming was het contact kunnen maken met de onderliggende kwetsbaarheid en daarvoor zorgen. Het contact kunnen maken met wat er is, komt van een heel ander niveau. Vanuit de helderheid en liefde van het hart. Van daaruit kan het transformeren.

Het is een heel persoonlijk verhaal dat ik deel hierboven. Niet per se makkelijk om te delen. Maar ik hoop dat het iets laat zien. Een weg om meer te worden wie je echt bent en minder gedomineerd te worden door zo’n positie als de Innerlijke Criticus.
Kun jij opmerken wanneer er een ‘oude beschermer’ op visite komt? Een ‘Vechter’ of een ‘Innerlijke Criticus’ of een ‘Ja-zegger’/ een ‘Pleaser’. Misschien is het bij jou een ‘Dominant’ deel of juist een ‘Onderdanig’ deel. Of een deel dat zich ‘Onzichtbaar’ maakt. Al deze delen zijn niet wie we werkelijk zijn.
Hoe vaker we contact maken met wat er onder zo’n deel zit, hoe dichter we uitkomen bij ons hart.

Voice Dialogue

Vanuit de Voice Dialogue bestaat het idee dat we allemaal uit verschillende ‘delen’ bestaan. Bijvoorbeeld, ‘de harde werker’, ‘de rationele overweger’, de ‘spontane’, de ‘pleaser’. Of ‘de twijfelaar’, de ‘dader’ of ‘het slachtoffer’. Of de ‘innerlijke criticus’. Het zijn allemaal innerlijke posities die we gedurende de dag ervaren. Vaak gaat dit onbewust. Ineens ben je aan het pleasen of ineens doe je iets spontaans. Die stemmen ‘worden’ jou als het ware. Heel handig, het helpt ons om te functioneren.

Alleen sommige delen of stemmen zijn iets minder aangenaam. Meestal komen mensen in coaching of therapie omdat ze ergens vanaf willen. Ze willen van de onaangename ‘stem’ af. Heel belangrijk is om te onderzoeken wat de werkelijke functie is van het deel. Het deel te respecteren en niet weg te sturen. Bijvoorbeeld: de innerlijke criticus probeert te beschermen tegen kwetsbaarheid. Dat is de functie. De manier en de inhoud waarop die dat doet, zijn echter zeer onaangenaam. Het is dus belangrijk de inhoud niet te geloven. Maar de functie wel te respecteren.

Op een dieper niveau zijn de stemmen eigenlijk helemaal niet interessant. Het enige dat werkelijk telt is datgene dat alle stemmen kan overzien. In VD wordt dit de ‘Aware Ego’ genoemd. Dat deel van ons dat wakker is. Wakker in de zin van aanwezig. Het deel dat zich bewust is van de stemmen en daardoor kan kiezen.

Eigenlijk probeer ik in mijn sessies altijd de ‘Aware Ego’ of het ‘Bewuste Zelf’ aan te spreken. Omdat, zoals ik in eerdere blogs al schreef, Vrijheid ontstaat vanuit Bewustzijn.

Heel vaak zijn we helemaal niet ‘Aware’, maar zijn we juist ‘Asleep’. We handelen op de automatische piloot, vanuit aangeleerde gedragingen die ooit adaptief waren maar nu vooral hinderlijk.

Kun jij wakker worden? Kan jouw ‘Aware Ego’ groeien? Jazeker. Let meer op je binnenwereld. Op je lichaam, je sensaties en emoties. Als je die gaat opmerken wordt je steeds wakkerder. En dan krijg je steeds meer invloed op jezelf.

Succes!

P.S. Er is een heel mooi boek over de Innerlijke Criticus. Het heet “De innerlijke criticus ontmaskerd” geschreven door Hal en Sidra Stone.

P.P.S. Sommige mensen richten hun kritiek meer op anderen dan op zichzelf. Dit ‘deel’ wordt ook weleens ‘De Rechter’ genoemd. (Meer hierover in het bovenstaand genoemde boek)