Werk: Doen wat je droomde

Dromen die uitkomen

In 2002 begon mijn ‘zoektocht naar mezelf’. poppetje-vergrootglasIk studeerde toen psychologie in Nijmegen. Via via had een vriendin van mij een vrouw leren kennen: Ina. Zij deed sessies met kinesiologie en bach-bloesems en een soort gesprekstherapie. Die vriendin had veel aan de sessies, ze voelde zich lichter en blijer. Ik werd nieuwsgierig. Ik had niet het idee dat het slecht met me ging maar ik dacht: “Laat ik toch ook maar eens naar die vrouw gaan.” En dat was een heel goed besluit.

De sessies bij haar waren bijzonder. Zij benoemde dingen over mij die ik nog nooit zo bewust had gezien. Ze ‘zag’ mij echt. Ik bedoel: ze voelde dat ik me erg eenzaam had gevoeld, ze zag mijn donkere dagen zeg maar. En ze erkende het. Vanaf het moment dat ik bij haar kwam begonnen er dingen te veranderen. Ik zal maar zeggen: processen kwamen in beweging. Ik werd me veel bewuster van mijn gedrag, ik kon ineens dingen doorbreken. Ik herinner me dat ik voor mezelf opkwam in de bus, iets dat ik eerder niet gedaan zou hebben. Het was alsof ik door die sessies ‘wakkerder’ werd. Veel meer doorhad en doorzag en daardoor zelf invloed kreeg op mijn leven.

Het was een bijzondere tijd. Zeker omdat ik nog studeerde en veel tijd en ruimte had om mezelf te ontwikkelen. Volgens mij ben ik drie of vier jaar bij haar geweest voor de sessies en gesprekken. Als ik erop terugkijk ben ik nog steeds heel dankbaar voor deze periode en de zelfontwikkeling die toen op gang kwam.

Waarom vertel ik hierover? Ik zat laatst in mijn praktijk te broeden op hoe ik verder wil met mijn werk. Op welke manier ik nieuwe dingen kan ondernemen etc. En toen hoorde ik een stemmetje in mezelf dat zei: “Kijk eens waar je nu bent.” Mindfulness in de praktijk zeg maar ;-). Daar werd ik zo blij van. Het is vrij gebruikelijk en gewoon om altijd maar verder te willen en iets nieuws te doen en vooruit te kijken. Maar O wat is het fijn om te beseffen welke dromen zijn uitgekomen! Dat ik nu een praktijk heb, mensen mag begeleiden naar zelfinzicht en groei, de praktijk zelf heb ingericht, er van kan leven, en ik de werkwijzes kan gebruiken die ik het beste vind.

Terugblik op het beginzelfinzicht

Toen dacht ik aan het begin. Alles begint bij een wens. En deze wens begon bij Ina. Op een gegeven moment had ik ook sessies bij Ina’s man. Een hele ervaren coach en zeer lieve man. Ik sprak met hem over mijn studie, afstuderen en toekomst. Hij vroeg me wat ik wilde en ik zei: “Ik wil doen wat jij doet!” Terwijl ik dat uitsprak dacht ik en zei hij ook dat dat nog heel wat ervaring en voorbereiding zou vergen. En nu, ik denk ongeveer twaalf jaar later, is die droom helemaal werkelijkheid geworden.

Zo’n simpele vraag: “Wat wil je?” en zo’n simpel antwoord: “Dat wat jij doet” hebben op mij een grote indruk gemaakt. Door het uit te spreken kreeg het meer betekenis. Het heeft voor een deel bepaald welke richting ik heb gekozen. Destijds vroeg ik me af of dat mij ooit zou lukken. Voor mij is deze droom nu uitgekomen.

Sommige dromen zijn groot en andere klein. Mijn ervaring is dat elke droom die uitkomt een gevoel van vreugde geeft. Sta jij wel eens stil bij jouw dromen die zijn uitgekomen?