Artikel over hoogsensitiviteit

Artikel Hoogsensitiviteit 

(Dit artikel staat ook in een andere blogpost van mij, namelijk deze.)
Zelf heb ik een artikel geschreven over Hoogsensitiviteit in Keerpunt, een vakblad voor therapeuten. Heb je het idee dat je hooggevoelig bent? Wellicht is dit artikel dan interessant voor jou om te lezen. Ik zou dan met name het deel aanraden na het kopje ‘neurobiologisch’. Hierin interview ik drie cliënten over hun hooggevoeligheid. Dit om meer bewustwording over dit onderwerp te creëren en hopelijk ook meer zelfacceptatie voor de mensen die hooggevoelig zijn.
Het artikel vind je hier: Artikel Hoogsensitief

Hoogsensitiviteit wetenschappelijk onderzocht

Al een tijd ben ik me aan het verdiepen in het onderwerp hoogsensitiviteit. Nu stuit ik op een interview met klinisch psycholoog Elke van Hoof die hier wetenschappelijk onderzoek naar doet. Een unicum, aangezien het onderwerp hoogsensitiviteit tot nog toe voornamelijk in de alternatieve hoek bleef hangen. Hieronder een stukje uit het interview. Helemaal onderaan staat de link naar het volledige artikel. HSP is de afkorting voor Hoog Sensitief Persoon.

VAN HOOF: Simpel uitgelegd heeft een niet-HSP’er een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Afhankelijk van welke activiteit hij uitvoert, beslist de filter welke informatie er binnenkomt. Die gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. HSP’ers hebben die filter niet: alle prikkels komen op eender welk moment binnen. Over hoe dat precies in zijn werk gaat, bestaat er nog geen solide wetenschappelijk onderzoek. Maar wat we wel zien, is dat de hersenen van HSP’ers onder de fMRI-scanner bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten dan die van de niet-HSP’ers. Dat noemen we diepgaande verwerking. HSP’ers denken dus niet zoals niet-HSP’ers. Hun hersenen functioneren anders. Hoogsensitieve mensen krijgen daardoor vaak te horen dat ze de dingen te complex maken, dat ze veel te ver gaan met hun interpretaties. En omdat ze tot een minderheidsgroep behoren, zijn ze ‘raar’.

Lees hier het hele artikel