Groei door belemmering

Groei door belemmering

persoonlijke groeiMijn man groeit graag munt. Lekker voor in de thee. Een tijdje hadden we een moestuin. De munt groeide en groeide daar uitbundig. Wat een sterk plantje. Toen de moestuin te veel werk bleek, ging hij binnen munt groeien achter het keukenraam. Deze muntplant ontwikkelde zich heel anders dan de muntplant buiten. Buiten had de munt een dikke taaie stengel, maar binnen bleef het een zacht, zwak stengeltje.

Is het met mensen niet net zo? Als we voor weer, wind en regen ofwel de uitdagingen van het leven komen te staan worden we sterker dan als alles z’n gangetje gaat en we niet worden uitgedaagd.

Vaak komen mensen bij mij in een ‘crisis’. Alles stort zogezegd in. Door terugkerende pijnlijke emoties, keuzes gebaseerd op angst, een gebrek aan zelfvertrouwen of andere zaken kunnen we een hopeloos gevoel krijgen. En toch, het biedt een opening naar sterker worden, een taaiere stam ontwikkelen. Diepere wortels groeien. Net als het muntplantje. Zo bezien hebben we tegenslagen eigenlijk ‘nodig’ voor persoonlijke groei en om vollediger te worden. Maar soms, als je middenin zwaar weer zit en je ‘stengel’ breekt bijna, dan voelt het natuurlijk anders.

‘Munt-ervaring’
Solliciteren was voor mij zo’n ‘munt-ervaring’. Een aantal jaar geleden, voor ik mijn praktijk startte, was ik werkloos. Ik solliciteerde een slag in de rondte. Ik kwam regelmatig wel op gesprek, maar kreeg dan te horen dat ik niet genoeg ervaring had, te ‘licht’ was voor de functie, niet commercieel genoeg, niet dit genoeg, niet dat genoeg. En toén, opeens werd ik voor 2 banen tegelijk aangenomen. Hoera!! Ik was zo gelukkig. Na al dat geploeter, al die afwijzingen, wilden ze me ineens hebben. Maar het lot keerde zich. Ineens gingen allebei de banen niet meer door. Ze trokken zich allebei terug. Ik was echt van slag. Mijn stengeltje voelde heel wiebelig.

Toch, diep van binnen had ik een helder verlangen om dat wat ik had geleerd te delen en in praktijk te brengen en met name, om anderen te helpen zich te ontwikkelen. Ik besloot toen met mijn eigen coachpraktijk te beginnen. Al die afwijzingen versterkten mijn verlangen om toch door te zetten. Maar ik kan je vertellen dat ik me ook regelmatig heel wanhopig voelde in die tijd. Ironisch genoeg kreeg ik kort na de start van mijn praktijk de mogelijkheid om in een hele toffe praktijk te gaan werken met een hele mooie visie. persoonlijke groeiIk besefte toen echter dat ik met mijn eigen praktijk veel meer mogelijkheden zou hebben en vanuit meer kracht zou kunnen werken. Ik liet die kans dus gaan, terwijl ik daar zo lang op gehoopt had. Maar inmiddels was ik doorgegroeid.

Persoonlijke groei gaat altijd door

Laatst kreeg ik een heel inspirerend advies. Een soort van ‘goede voornemens-plus’ dat ik hier graag deel. Het is heel simpel én heel effectief. Want hoe doe je dat nou, werken aan je persoonlijke groei? Een heel simpele regel is: dat wat goed voor je is méér doen en dat wat niet goed voor je is minder doen.persoonlijke groei En hierin een gelofte maken. Je kunt vast een lijstje maken van dingen die niet goed voor je zijn. Bijvoorbeeld te veel pleasen, te veel social media, te veel eten, roken, winkelen, drinken etcetera. Ook kun je dingen noemen die wél goed voor je zijn. Bijvoorbeeld wandelen in het bos, meer tijd voor jezelf/ je familie, mediteren, vaker nee zeggen, zachter zijn voor jezelf/ jezelf verwennen. Kies één punt van het niet goed voor mij-lijstje en doe dat minder en kies één punt van het wel goed voor mij lijstje en doe dat meer. Voor een vast-omlijnde periode. Voor 1 maand bijvoorbeeld. En dan evalueer je na die maand wat het effect was. Concreet kan dat in houden: voor 1 maand mag ik niet meer ’s avonds mijn mail checken (als je dat te veel doet) en spreek ik af dat ik elk weekend een uurtje in het bos ga wandelen. Het werkt nog beter als je je gelofte met iemand deelt want anders is het heel makkelijk om het niet echt serieus te nemen.
Doe je mee :-)?

Artikel/ Interview Hoogsensitiviteit
Tenslotte vind ik het leuk om te delen dat ik een artikel heb geschreven over Hoogsensitiviteit in Keerpunt, een vakblad voor therapeuten. Heb je het idee dat je hooggevoelig bent? Wellicht is dit artikel dan interessant voor jou om te lezen. Ik zou dan met name het deel aanraden na het kopje ‘neurobiologisch’. Hierin interview ik drie cliënten over hun hooggevoeligheid. Dit om meer bewustwording over dit onderwerp te creëren en hopelijk ook meer zelfacceptatie voor de mensen die hooggevoelig zijn.
Het artikel vind je hier: Artikel Hoogsensitief

Een vrolijke nieuwjaarsgroet,

Maartje Roeterdink