Liefde in de trein

 Liefde in de trein

“Het kwade ontstaat altijd daar waar de liefde tekort schiet.”
Hermann Hesse

Een paar jaar geleden had ik een bijzondere ervaring in de trein. Ik zat in een coupé voor vier personen. Tegenover mij zat een moeder met haar dochter. Omdat ik tegenover ze zat kreeg ik alles mee wat er tussen die twee gebeurde. Het meisje zocht toenadering tot haar moeder. Ze zocht contact. De moeder die reageerde met een chagrijnige, afwijzende reactie. Dit herhaalde zich meerdere keren. Het meisje leek in een worsteling te zitten tussen veiligheid zoeken bij haar moeder en ook afgewezen worden daarin. Omdat het meisje zo aangewezen was op haar moeder, bracht dat haar in een moeilijke positie.

Terwijl ik dat observeerde merkte ik dat mijn hart een beetje ‘brak’. Ik vond het zó pijnlijk om te zien hoezeer het meisje haar best deed en hoezeer de moeder dat afwees. Ik voelde echt mee met het meisje en merkte een oordeel in mezelf opwellen over hoe de moeder zoiets kon doen.

En toen veranderde er iets. Ik keek naar de moeder en dacht: “Hoe kan het gebeuren dat iemand haar eigen kind zo weinig liefde kan geven. Wat is er met deze vrouw gebeurd? Hoe is zij opgevoed?” Ineens zag ik de moeder in een heel ander licht. Ik besefte dat zijzelf ontzettend veel tekort moet zijn gekomen.

compassieIneens voelde ik ontzettend veel liefde in mezelf. Mijn hart ging helemaal open. Ik zag meisje en moeder in een patroon zitten dat heel pijnlijk was. En ik zag dat ze allebei slachtoffer waren van een gebrek aan liefde. Ik heb toen gewenst voor hen dat ze allebei veel liefde mogen ontvangen en hopelijk hun lijden gaan opruimen om tot ander gedrag te komen.

Deze ervaring ben ik nooit vergeten. Het gaat mij er niet om dat negatieve patronen goed gepraat moeten worden. Als je zelf in zo’n patroon zit, moet je daar uit gaan stappen. Bijvoorbeeld door een heel krachtig, uit-liefde-voor-jezelf ‘Nee!’ te zeggen tegen bepaald gedrag. Maar door compassie voor beiden te voelen leek het net alsof ik meer de waarheid kon zien. Ik kon concreet niets voor hen doen op dat moment. Voor mijzelf bracht het wel iets door anders naar ze te kijken. Door zelf naar meer liefde te gaan (mededogen voelen voor beide personen), kon ik het kwade in mezelf (het negatieve oordeel over de moeder) laten gaan.

compassie

Ik wens iedereen fijne, liefdevolle kerstdagen en een vreugdevol 2017 toe. Familierelaties en -patronen komen tijdens de kerstdagen meestal meer naar voren. Kun jij met compassie naar je familieleden kijken? En misschien nog belangrijker, compassie vol naar jezelf zijn?

Vergoedingen voor psychosociale therapie 2017

Als je interesse hebt om vergoed te zijn of blijven voor psychosociale therapie (daar vallen mijn behandelingen onder) staat hier het bijgewerkte vergoedingsoverzicht voor psychosociale therapie voor 2017: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychosociale-therapie
Dit is een heel handig overzicht per verzekeraar wat de kosten zijn per pakket en wat je ervoor terug krijgt.

Theatervoorstelling in ’t Mozaïek ‘Geen Paniek’

Bekende psychiater Bram Bakker en cabaretier Marjolijn van Kooten spelen hun succesvolle psychiatrisch cabaret op zaterdag 28 januari om 20.15 uur in Theater ’t Mozaïek in Wijchen. Zowel Bram als Marjolijn is bekend met paniek. Marjolijn heeft zelf last van een angststoornis en schiet zelf dus regelmatig in de vlekken en Bram behandelt bekende en onbekende Nederlanders met angstklachten. Het doel van de voorstelling is het taboe op angst doorbreken! Kom genieten van zelfspot, ontroerende liedjes en herkenbare ellende. Gelukkig valt er in de psychiatrie ook veel te lachen! Kaarten reserveren kan via de site: http://bit.ly/2hzyMRb.

Hierbij ook de trailer voor een leuke impressie: https://www.youtube.com/watch?v=JJn7xKhKpBQ.

Kerstsluiting

Van 26 t/m 4 januari is de praktijk gesloten wegens de kerstvakantie.