Nieuwsbrief december 2013

Nieuwsbrief December 2013

Bij deze weer een nieuwsbrief! In december vind ik het altijd een goede periode om terug te blikken op wat er allemaal is gebeurd en stil te staan bij veranderingen.

Praktijk bestaat 5 jaar!

Ik heb er niet veel aandacht aan gegeven, maar ik vond het toch leuk om er bij stil te staan dat mijn praktijk dit jaar alweer 5 jaar bestaat. Toen ik me 2008 inschreef bij de Kamer van Koophandel had ik eigenlijk geen idee hoe mijn plan zou gaan uitpakken. En nu, 5 jaar later, heb ik een goedlopende praktijk op een mooie, ruime locatie. In die tijd heb ik 214 mensen aan mijn tafel gehad. Sommigen voor een enkel gesprek, anderen voor een langer traject. En gelukkig zijn er al veel mensen die met een tevreden gevoel en meer levensplezier het traject hebben kunnen afsluiten.

Inspirerende Quote.

Bij deze een prachtige, inspirerende quote van Viktor Frankl die ik graag met jullie deel:

‘Between stimulus and response there is a Space. In that space is our power to
choose our response.  In our response lies our growth and our freedom.’

Als je naar deze quote kunt leven, ben je mijns inziens echt een vrij mens. Wat een waarde heeft het om je zo bewust te worden dat er ruimte/’space’ komt tussen je primaire neiging of patroon en je uiteindelijke keuze. Een simpel tot 3 tellen, of een bewuste ademhaling kan deze ‘space’ al stimuleren. Geen automatische piloot, maar bewuste keuze.

Nieuwe training.

Ik vind het leuk om te melden dat ik me wederom aan het bijscholen ben in een lichaamsgerichte manier van werken. Dit is gericht op de verwerking van trauma’s, zowel eenmalige trauma’s (zoals een auto-ongeluk of overval) als trauma’s die zijn ontstaan tijdens het opgroeien, de ontwikkelingstrauma’s. Hierbij gaat het om beperkende overtuigingen die zijn gevormd en gedrag dat daaruit is ontstaan (zoals de overtuiging ‘er is geen steun voor mij’ en als gedrag de neiging alles alleen te doen). Omdat alles in het lijf wordt opgeslagen, kun je door met het lijf te werken, hierdoor juist ook loslaten. Loslaten van spanningen, het herstellen van beperkende denkbeelden, en het leren jezelf te kalmeren en je meer bewust te worden van wat je lijf je te zeggen heeft.

Nieuws en tip i.v.m. vergoedingen.

Vanaf 2014 worden mijn behandelingen helaas niet meer vergoed als eerstelijnspsychologische zorg bij VGZ en aanverwante verzekeringen. Ik zal alleen nog onder alternatieve zorg vergoed worden als psychosociaal therapeut.
Dus vandaar wederom de eindejaarstip. Als je al zeker weet dat je volgend jaar sessies bij mij gaat volgen, is het wellicht verstandig om je aanvullende pakket uit te breiden voor 2014. Voor 1 januari mag je je pakket namelijk wijzigen, daarna doorgaans niet meer. Het voordeel van vergoedingen uit het aanvullende pakket is, dat je géén eigen risico hoeft te betalen. Omdat het eigen risico volgend jaar €360,- wordt, kan het zeker de moeite lonen om goed aanvullend verzekerd te zijn. Op de volgende link vindt je een overzicht van de huidige vergoedingen voor alternatieve zorg: http://www.nvpa.org/zorgverzekeraars.html. Je kunt bij je eigen verzekeraar navragen wat de vergoeding voor 2014 zal zijn voor de alternatieve zorg.

Vakantietijden.

De praktijk is tijdens de kerstvakantie gesloten vanaf 23 december t/m 3 januari. Vanaf 6 januari ben ik weer aan het werk.

Ik wens iedereen een gezonde, gelukkige kerstperiode toe en een prachtig 2014!