Loslaten en nieuwe stappen zetten

Herfst

loslaten

Het is een woord dat veel mensen gebruiken: Loslaten. De bomen doen het ieder jaar met gemak. Maar voor mensen lijkt het een stuk moeilijker. Wat is dat nou precies ‘loslaten’ en hoe doe je dat? Ik hoor ook vaak in mijn praktijk dat mensen willen leren loslaten. Maar ja, gewoon zeggen: “laat het los” is vaak niet voldoende! Anders waren mijn sessies een stuk korter denk ik :-).
Ik heb de afgelopen maanden veel dingen losgelaten. Dus het leek mij waardevol daar iets over te delen in deze nieuwsbrief. Misschien geeft dit zicht op hoe je dat nu doet: loslaten. Ik denk dat je om te weten wat loslaten is, eerst moet weten wat het omgekeerde van loslaten is. Voor mij is dat: Controle willen houden. (Ook een thema dat ik in mijn praktijk veel tegen kom).
Start praktijk
Toen ik startte met mijn praktijk in 2008 (maar serieuzer in 2010) toen zocht ik naar een goede manier om zichtbaar te worden. Hoe kan ik mijn dienst verlenen? Alleen als mensen weten dat mijn praktijk bestaat. Maar hoe doe je dat, jezelf zichtbaar maken? Ik heb daar toen hulp bij gezocht. Ik dacht: “Ik wil vooral mijn vak uitoefenen als hulpverlener. Anderen hebben meer kaas gegeten van marketing dus laat ik dat uitbesteden.” Dus dat heb ik gedaan in 2010. Het was destijds een goed besluit, het voelde goed, en bracht mijn praktijk op gang.
Wens naar meer vrijheid
Maar gaandeweg 2013 ging het een beetje aan me knagen.Ik voelde: eigenlijk wil ik de marketing zélf doen, op eigen benen staan, op een manier die bij mij past. Dat gevoel bleef maanden bij me. Maar ja, het was ook wel heel veilig die marketingmethode en het bracht nieuwe cliënten binnen. Het voelde spannend om dat los te laten. Komen er dan nog wel cliënten? Moet ik mijn praktijk dan misschien opzeggen? Ga ik dat financieel wel redden ? Allerlei vragen, angsten, en vooral een gevoel van controle verlies. Maar ook in de verte een soort vrijheid, een gevoel van: als ik dit durf ben ik vrij!
De echte stap zetten
In april 2014 was het zover. Ik heb de marketing methode vaarwel gezegd. Ik heb een nieuwe website gemaakt. Ik ben me zelf gaan verdiepen in marketing en vindbaarheid via internet. En toen kwamen er vele angsten omhoog! En ik zag: Daarom probeerde ik natuurlijk die controle te houden, om dit angstige gevoel te onderdrukken. En ja, nu was het ‘in my face’ en moest ik er wel mee omgaan. Mijn focus lag nu meer op omgaan met deze angst en steeds weer terugkeren naar het gevoel van vrijheid en vertrouwen dat me zo aantrok. Een grote beoefening voor mij!
Trouw zijn aan jezelf
Inmiddels ben ik ruim een half jaar verder. De keuze voelt nog steeds heel goed. Er komen nog steeds nieuwe aanmeldingen, en mijn praktijk bloeit nog steeds. Maar veel belangrijker is nog: Ik heb de sprong gewaagd en ben echt trouw gebleven aan mijzelf.
Kortom, ik denk om te kunnen loslaten moet je zien wat je probeert te controleren, en durven de angsten aan te gaan die je tegenhouden om iets achter je te laten. Dit geldt voor grote stappen in je leven, maar kan ook voor kleinere stappen gelden, zoals je gedachten durven loslaten. En de angsten die er zijn aankijken i.p.v. steeds meer controle gaan zoeken en de angsten te onderdrukken.

Spijt top 5

Wat aansluit op het bovenstaande verhaal, is een heel mooi stukje dat ik laatst op Facebook tegen kwam. Bronnie Ware is een verpleegkundige uit Australië die jarenlang in de palliatieve zorg werkte. Zij verpleegde mensen in de laatste 12 weken van hun leven en ze vroeg mensen vlak voordat ze stierven wat de dingen waren waar ze spijt van hadden. Ik vond dit zo’n mooi artikel, omdat het naar mijn idee laat zien wat echt belangrijk is in het leven. Hier komen ze:

1) Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leven waarin ik trouw was geweest aan mezelf, niet het leven dat anderen van mij verwachtten. (Als mensen op het einde van hun leven zijn, beseffen ze hoeveel dromen onvervuld zijn gebleven.)

2) Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt. (Dit kwam vooral van de mannelijke patiënten, ze gaven aan dat ze het hadden gemist hun kinderen te zien opgroeien en ook het maatjes zijn met hun partner)

3) Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te kunnen laten zien. (I.p.v. gevoelens onderdrukken om ‘de lieve vrede’ te bewaren. Daardoor bleven ze genoegen nemen met een middelmatig bestaan of ontwikkelden ze veel bitterheid vanwege het opkroppen van de gevoelens)

4) Ik wou dat ik in contact was gebleven met mijn vrienden. (In het leven van alledag hadden mensen vaak goede vriendschappen verwaarloosd en beseften nu hoeveel deze vrienden voor ze hadden betekend.)

5) Ik zou willen dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn (Dit had te maken met het besef dat men vast had gehouden aan oude patronen en niet bewust had gekozen voor meer levensgeluk.)

Ik vond dit zo ontroerend om te lezen. Het geeft zo mooi aan wat wij wél te doen hebben in ons leven. Dus laat het je inspireren om trouw aan jezelf te zijn, werk niet tot je hoogste prioriteit te maken, je gevoelens te durven uiten, contact te houden met mensen van wie je houdt en te kiezen voor geluk.

Mediteren

Een aantal van mijn cliënten weet dat ik graag mediteer. Als je het over loslaten hebt, is meditatie naar mijn idee het ultieme loslaten. Ik mediteer zelf al vele jaren en ik merk er zelf veel positieve effecten van. Meer aandacht en concentratie, meer rust en ontspanning, maar vooral, meer bewustzijn over wat ik doe met gedachten, gevoelens en gewaarwordingen.
Het lijkt mij heel leuk om met een klein groepje dat daar interesse heeft samen te mediteren. Dus, vanaf januari 2015 wil ik daar mee beginnen. Dit gaat starten op 6 januari, op de dinsdagavonden dus, van 19.30 tot 20.30 uur. Het idee is om dit wekelijks te doen. Er zijn dinsdagen dat ik niet kan, dus de exacte data zal ik nog op de website zetten. Heb je hier interesse in? Mail dan naar: mediteren@roeterdinkcoaching.nl. De kosten zullen 7 euro per keer zijn, ik zorg voor thee, matjes en kussens.
Je bent van harte welkom, ook voor mensen die nooit cliënt bij mij zijn geweest.

Misschien tot ziens en nog een fijne herfst gewenst!

Hartelijke groeten,

Maartje

P.S. Vind je mijn nieuwe website mooi? Hij is gemaakt door: www.driewielerdigital.com