Tweestrijd: Angst en Vertrouwen

Tweestrijd: Angst en Vertrouwen

Laatst had ik zelf weer eens een sterke angst ervaring. Sommigen van jullie weten het al, anderen hebben het misschien al wel vermoed: ik ben zwanger. En als zelfstandig ondernemer met een partner die ook zelfstandig ondernemer is, hebben we niet altijd een duidelijk, stabiel inkomen. Met een niet-zwanger lichaam ervaar ik die onzekerheid ook wel, alleen nu nóg veel sterker. Steeds meer energie gaat naar de zwangerschap, naar de voorbereidingen voor een nieuw leven dat bij ons komt, en steeds minder energie gaat naar de praktijk. Sterker nog, bepaalde dingen daar stop ik juist bewust mee nu, zoals nieuwe plannen bedenken voor de praktijk.

Angst en vertrouwen: Het voelt als een tweestrijd! Die gaat ongeveer als volgt:

vertrouwenVertrouwen zegt: “Het is heel goed om nu in een rustiger, minder gejaagd ritme te leven. Het is goed voor jou en de baby. Nu is een tijd om te ontvangen, achterover te leunen. Om je verantwoordelijkheden meer uit handen te geven.”

Angst zegt: “Ja hallo! Hoe denk je dat dan te gaan doen? Nu al minder inkomen hebben terwijl je nog niet eens met verlof bent! De auto moet nog gekeurd, je moet nog van 2 jaar inkomstenbelasting afdragen en die verplichte opleiding die je moet doen voor je registratie kost ook bijna 2000 euro!”

Vertrouwen zegt: “Je weet nooit van te voren of er nog nieuwe aanmeldingen komen. In het verleden is het ook altijd gelukt. Je hebt nooit een dag honger hoeven lijden. Vertrouw op hoe dit proces zich ontvouwt :-)”

Angst zegt: “Help, help, help!! Straks hebben we geen eten en gaan we dood” (Angst heeft soms een beetje extreme ideeën…)

En toen kwam bij mij het besef: angst is alleen maar bezig met overleven en eigenlijk, ook al klinkt het best dramatisch, angst voor de dood. Daarna dacht ik, hoe wil ik leven? Wil ik óverleven, en vanuit die motivatie keuzes blijven maken of wil ik léven, en vertrouwen op wat ik van binnen voel dat klopt. Dus welke richting volg ik? Angst of vertrouwen? Soms lijkt de angst volgen echt de beste oplossing. En goed voor jezelf en je zaakjes zorgen, ook financieel, is natuurlijk heel belangrijk! Maar kun je in overgave ook ontvangen wat je nodig hebt, kun je dan misschien júist ontvangen wat je nodig hebt. Uiteindelijk voelt de weg van overgave en vertrouwen zo veel vervullender voor mij dan de paniek en controle neigingen van de angst. vertrouwen

Volgens mij is dit één van de belangrijkste opgaven op het menselijke levenspad, durven te leven in overgave en vertrouwen, en de angsten niet negeren, maar onder ogen zien, ze erkennen, actie nemen als het nodig is, maar het niet laten leiden.

Eigenlijk is angst ook een leraar, een leraar die je steeds weer voor een keuze stelt. “Ga je met me mee of kies je ergens anders voor?” Mijn ervaring is dat in mijn grootste momenten van angst, mijn belangrijkste keuzemomenten zich hebben voor gedaan. En hoe vaker ik luister naar de stem van vertrouwen en overgave, hoe meer ik zie dat juist die weg goed uitpakt. Dus eigenlijk is een bedankje aan de angst wel op zijn plaats! Dankjewel :-).

Cursus persoonlijke ontwikkeling

Ook al is het een tijd van ‘minder doen’ voor mij, de hieronder genoemde cursus lag al een tijdje klaar. Op 21 december vorig jaar heb ik samen met Bas Barten, bestuurskundige werkzaam als organisatiecoach bij de Veiligheidsregio Limburg-Noord, de cursus Persoonlijke Ontwikkeling gegeven aan een diverse groep mensen. Wegens succes gaan we deze ééndaagse cursus herhalen in oktober 2015.

Wat houdt de cursus in?
Wat we gaan doen is een thema dat je tegenkomt in werk of privé verhelderen, en dat vertrouwenomzetten naar een vraag zodat je helder krijgt waarin jij je wilt ontwikkelen.
Thema’s kunnen zijn:
Ik voel me vaak onzeker op mijn werk en/of privé en wil hier meer zicht op krijgen.
Ik loop vast met mijn leidinggevende, waar komt dit vandaan?
Ik vind het lastig om vanuit mezelf te handelen, en ben vaak gericht op wat anderen van mij verwachten.
Ik sta voor een spannende verandering, maar durf de stap naar een nieuwe functie/baan nog niet te zetten, hoe doe ik dat?

Vervolgens gaan we diverse oefeningen doen om meer zicht te krijgen op je vraag en je gewenste resultaat. We zetten je kwaliteiten op een rij, gaan een toekomstvisie verbeelden, we kijken naar belemmeringen die je tegenkomt en waar die vandaan kunnen komen. En we sluiten af met een samenvatting van jouw uitdaging/ontwikkelpunt en welke stappen hier bij horen. Iedereen krijgt een persoonlijk overzicht mee naar huis.

Mocht je het leuk vinden om mee te doen, of lijkt het je geschikt voor de organisatie waarin jij werkt, of voor de werknemers met wie je werkt, neem dan even contact op.

Op vrijdag 16 oktober 2015 gaan we deze dag nogmaals verzorgen. Tijd: 9.00-17.00, Kosten €150,- excl. BTW. Locatie: Wijchen of Nijmegen.
Mocht je graag mee willen doen, maar kun je niet op deze dag? Laat het dan even weten.

Verlof

Zoals genoemd ben ik in verwachting. Mijn verlof zal ingaan op 8 juni 2015 tot 28 september 2015. In de tussentijd zal de praktijk reflection & action mijn werk waarnemen voor als er dringende zaken zijn. Mocht je nog graag komen voor een sessie, dan ben je van harte welkom voor 8 juni!

Hartelijke groeten,

Maartje