To-do-lijsten versus Genoeg

Genoeg

Van de week lag ik in bed te piekeren. Het is vakantie. Mijn hoofd was bezig met alle dingen die ik nog wilde doen deze vakantie: het huis opruimen, een dagje uit, nog wat werken, op bezoek bij een vriendin etc. etc. Ik vroeg me af hoe ik dat allemaal gedaan kon krijgen in de beperkte tijd die ik voor me zag. Daarna dacht ik: Het is vakantie! Is dit niet een tijd om bij te komen en uit te rusten in plaats van vol stoppen met plannen? En toen besefte ik: Het is nooit af!

Er zullen altijd dingen gedaan moeten worden, er komen altijd taken bij, er zijn altijd klusjes in huis en zo voort. Ik besefte dat ik vaak pas rust voel in mezelf als ‘alles op orde is’. Daarna dacht ik: Genoeg is een staat van zijn. Als ik alleen maar rust vind als alles gedaan is, zullen er niet veel rustmomenten zijn!

Het was voor mij echt een inzicht, zoiets dat je ergens wel weet, maar dat nu echt tot me doordrong. Ik voelde: Wat nou als het altijd genoeg is, wetende dat het nooit af is. Dan kun je nog steeds van alles doen, maar zonder de onrust en gehaastheid.

Genoeg is het tegenovergestelde van Meer, Beter en Sneller. Om me heen in onze cultuur zie ik heel veel van Meer, Beter en Sneller en weinig van Genoeg. Bijvoorbeeld in woonbladen zie je altijd een inrichting staan die mooier is of beter dan degene die je zelf op dat moment hebt. Of op billboards langs de weg staan dingen als: Altijd bereikbaar, nu nog sneller zoveel G internet. Het moet dus blijkbaar steeds sneller en nog meer bereikbaar. Zelden zie je zoiets als: Jouw huidige abonnement heeft precies genoeg, geniet ervan. Dat verkoopt natuurlijk niet zo lekker.

Als je er op gaat letten zie je dat veel aspecten van onze cultuur zijn gebaseerd op Niet Genoeg. Veel mensen in mijn praktijk worstelen met gevoelens van Niet Genoeg. We lijden vaak honger lijkt het wel.
genoeg doen
Honger naar meer status
Honger naar alles op orde hebben
Honger naar knap, dun, hip etc. zijn
Honger naar een betere baan
Honger naar meer vrienden
Honger naar meer bevestigd worden
Honger naar contact

Ook al weten we ergens wel dat het niet werkt, toch hopen we dat uiterlijke omstandigheden ons zullen gaan vervullen. Ergens in de toekomst. In mijn werk gaat het uiteindelijk om contact maken met jezelf, je binnenste kern, of hoe je het ook noemt. Als je je daarmee verbindt dan ben je heel, dan ben je genoeg. Helaas vergeten we dit vaak weer snel. Het vraagt om steeds weer herinneren dat je genoeg bent, dat het genoeg is wat je doet. Toen ik na mijn piekermoment voelde dat het genoeg is ook al is het niet af, maakte piekeren plaats voor inspiratie. Inspiratie om dit stukje te schrijven. Acties komen dan niet uit het afwerken van een to-do-lijst, maar (in dit geval) omdat ik zin had dit te schrijven. Ik wens iedereen inspiratie toe en minder to-do-lijsten!

Een goed nieuw jaar gewenst

Mijn goede voornemen voor 2016: Voelen dat ik genoeg ben, dat het genoeg is wat ik doe. genoeg doenHierbij wens ik iedereen die dit leest een mooi, liefdevol, vredevol, genoeg-vol nieuw jaar toe!

Rond de kerstperiode is de praktijk gesloten, maar vanaf 12 januari ben ik weer geopend. Wie weet tot ziens!

Internationale Vrouwendag

Op 8 maart 2016 is het Internationale Vrouwendag. In ’t Mozaïek in Wijchen wordt dit gevierd door middel van een Ladies Night. Ik ben ook van de partij en zal een workshop geven over coaching. De details zijn nog niet bekend, maar het belooft een leuke avond te worden voor de vrouw, zowel de uiterlijke als de innerlijke vrouw. Wees welkom!

Hartelijke groeten,

Maartje Roeterdink