Het verleden bepaalt onze toekomst, of niet?

Bepaalt het verleden onze toekomst?

In mijn therapie-opleiding leerde ik iets heel interessants. Het ging over hoe het kind leert over de wereld. Ieder kind komt in een omgeving (ouders, cultuur, school) en gaat leren. Leren, spelen, leren; dat is wat kinderen doen. Ieder kind heeft een ‘map maker’. Dat betekent zoiets als: ‘degene die in kaart brengt hoe het werkt’.
bewustzijnDie ‘map maker’ of kaartmaker die brengt dus regels in kaart. Maar dan natuurlijk met de logica van het kind.
Een voorbeeld: “De wereld is een veilige plek.” Dat is iets dat je (onbewust) leert over de wereld als je veilig opgroeit. Zo’n regel neem je mee en bepaalt voor een groot deel hoe jij de wereld ervaart.
Of: “Er is geen steun voor mij.” Dat is een regel die ik regelmatig hoor in mijn praktijk. Iets dat ooit geleerd is.

Regels en reacties
Bij de regel hoort ook een reactieEen reactie is dan een gevolg van een regel. Een reactie kan zijn: ‘kunnen ontspannen’ of een besluit ‘ik los het zelf wel op’.
Deze regels en de reacties vormen uiteindelijk hoe jij reageert op de wereld. Ze bepalen hoe gelukkig of ongelukkig jij je voelt. Daarom is het belangrijk om hier bewust van te zijn.

Een voorbeeld hoorde ik van Maya Angelou, een Amerikaanse schrijfster. Zij vertelde dat ze op 7,5 jarige leeftijd verkracht werd. Een vreselijke gebeurtenis. Ze had de naam van de man verteld aan haar broertje. De man werd opgepakt. Na 1 dag werd hij vrijgelaten en iemand heeft hem toen doodgeschopt. Een heel traumatische gebeurtenis. Haar regel werd: “Mijn stem kan doden.” (De logica van het kind, zij had immers verteld wie het had gedaan) Haar reactie was: ‘Niet meer praten.’ Dit (toen nog) meisje heeft vijf jaar (!) niet gepraat.

De kracht van regels en reacties is dus heel groot! Het beïnvloedt ons enorm.

Bewustzijn geeft je een keuze

In een onbewuste staat (in de zin van onbewust van welke regels en reacties jij hebt), waarin de meeste mensen leven, heb je weinig invloed op je wereld. Je leeft gewoon uit wat je hebt geleerd.
Ik zie bewustwording echt als dé sleutel om te kunnen kiezen. Om weer invloed te hebben i.p.v. geleefd te worden door je verleden.

Dus: Bepaalt het verleden onze toekomst? Ik denk ja & nee. Het vormt ons, zeker. Maar met de kracht van bewustzijn kunnen we langzaamaan nieuwe keuzes gaan maken, nieuwe regels vormen en nieuwe reacties wakker maken.

Empowerment dag

bewustzijnOver precies 1 week, vrijdag 30 augustus, organiseer ik een Empowerment dag. Ik heb nog een aantal plekken vrij!

Wat is dat, een Empowerment dag?

Empowerment betekent voor mij, innerlijk leiderschap. Het vermogen om bewuste keuzes te maken zodat het leven je niet ‘overkomt’ maar dat je zelf stuurt. Empowerment komt uit échtheid & authenticiteit. Als kracht vanuit die plek komt is dat iets heel anders dan: verharden, stoer doen etc.

Veel mensen hebben de neiging om zichzelf kleiner te maken dan een ander, om (te veel) te ‘pleasen’, veel uit te stellen of om niet voor zichzelf op te komen. Herken jij je hierin? Het kan leiden tot uitputting, een gevoel van machteloosheid, te weinig tijd voor jezelf of lichamelijke (stress) klachten!

Dan is het tijd voor meer bewustzijn en om zelf weer leider te worden van je leven!

Meer informatie vind je hier.

Wil je meedoen, stuur dan een bericht terug met jouw naam, adres, telefoonnummer en woonplaats. Locatie: De Poort in Groesbeek, 9.30-17.00 uur, incl. heerlijke lunch. Heb je vragen, mail mij dan voor meer informatie.

Voel je vrij om deze e-mail door te sturen naar familie, vrienden, collega’s en anderen.

Hartelijke groet!

Maartje Roeterdink